Slovenija
4940 ogledov

Robert Golob: "Sloveniji je uspel zgodovinski met!"

Robert Golob Jure Makovec/STA
"Ponosen sem na Slovenijo!" pravi premier Robert Golob.

"Sloveniji je uspel zgodovinski met, zaupana nam je velika odgovornost. Slovenija je s tem, ko je dobila resor za širitev, dobila tudi ključ do stabilnosti in miru, ne le na Zahodnem Balkanu, ampak tudi v Vzhodni Evropi," se je na predlog Ursule von der Leyen, da slovenska kandidatka prevzame resor za širitev Evropske unije, odzval predsednik slovenske vlade Robert Golob. 

Kandidati za komisarje morajo sicer biti zaslišani še v Evropskem parlamentu. Zaslišanja pred pristojnimi odbori bodo potekala v drugi polovici oktobra ali v začetku novembra, evropski poslanci pa lahko kandidata tudi zavrnejo. 

Zahvala prejšnjim vladam

"Ponosen sem na Slovenijo, rad bi se zahvalil tudi vsem prejšnjim vladam, predvsem pa vsem državljankam in državljanom. Dodana vrednost, ki jo mi prinašamo v ta resor, je naša zgodba o uspehu zadnjih 20 let," pravi Golob. 

Kos bo, če jo Evropski parlament potrdi, pristojna za širitev Evropske unije in tudi za vzhodno soseščino. Skrbela bo za nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi pri njeni povojni obnovi, države kandidatke za članstvo pa bo podpirala pri pripravah na njihovo pridružitev EU, je razložila Von der Leyen. 

Von der Leyen ugodila Brezniku

"Prepričana sem, da se bo postopek v Sloveniji uspešno zaključil," je glede zapletov v Sloveniji, zaradi katerih Marta Kos še ni uradna kandidatka, dejala von der Leyen in potrdila, da je odboru za evropske zahteve posredovala pismo premieru Golobu, ki ga je zahteval predsednik odbora Franc Breznik. Več o vsebini pisma tukaj. Golobova vlada tega pisma Brezniku ni želela posredovati, ker ni bil del razprave pri iskanju nove kandidatke. 

Poslanec SDS in predsednik odbora DZ za zadeve EU Franc Breznik je danes dejal, da je za sredo ob 18. uri sklicana nujna seja odbora, na kateri bodo podali mnenje o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko iz Slovenije.

Nemec: "Komisija potrebuje Slovenijo bolj, kot Slovenija ta položaj"

"Gre za resor, pomemben za Slovenijo. V tem trenutku se zdi, da je komisija tista, ki bolj potrebuje Slovenijo kot Slovenija ta položaj. Za Slovenijo je prioriteta, da se ohranjata mir in stabilnost v regiji Zahodnega Balkana, prebivalcem pa da se pokaže perspektiva EU. Vse to pa omogoča gospodarsko sodelovanje, kar je za naša podjetja več kot koristno. Instrumenti, ki jih bo imela slovenska komisarka na voljo, so atraktivni," pa se je na dodelitev resorja za širitev, vzhodno partnerstvo, vključno z obnovo Ukrajine Marti Kos, odzval evropski poslanec Matjaž Nemec (SD/S&D). Ocenjuje, da gre za doslej najbrž najpomembnejši resor za Slovenijo.

"Odlične novice iz Bruslja! Slovenija bo v novi sestavi Evropske komisije vodila pomemben resor širitve, vzhodne soseščine in povojne obnove Ukrajine," pa je na omrežju X zapisala zunja ministrica Tanka Fajon, ki se je precej časa omenjala kot možna kandidatka. Čestitala je Marti Kos in dodala, da se veseli sodelovanja pri nadaljnji podpori državam Zahodnega Balkana in vzhodne soseščine na njihovi evropski poti.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 59
  • Nevica 00:14 18.september 2024.

    Predvsem je golob že opravil zgodovinski met. Kaj pa mir v Palestini? Skupaj s Fajonovo sta bila vendar v prvih bojnih linijah!!! Učinkovito, zmagovito!!!!! Tako kot v Sloveniji!

  • Nevica 00:09 18.september 2024.

    Zaenkrat Sloveniji uspeva zgolj globok padec!!!! Na vseh domačih področjih!

  • Nevica 00:07 18.september 2024.

    Golob je Bosancem (Iztebegoviću) obljubil, da jih bo spravil v EU, če skrijejo dokumentacijo o njegovih balkanskih poslih!!! Sedaj imamo resor in nepotrjeno kandidatko, ki jo je von der Leyenova že povabila na pogovor. Neverjetno, pa smo mislili, da je ...prikaži veče Jourova tista, ki ne spoštuje ne demokracije ne suverenosti Slovenije. In Slovenija bo vodila obnovo Ukrajine medtem ko golob potaplja Slovenijo. Na čem je predsednik slovenske vlade, poleg že znanih težav??? Slovenija je izpadla bebavo!