Slovenija
46 ogledov

Raščanu rubijo, česar še ni prodal

Matej Raščan Saša Despot
Dacarji v inšpekcijskem nadzoru nad Matejem Raščanom ugotovili, da je v štirih letih lastništva družbe Delo Revije zapravil skoraj štiri milijone evrov več, kot je uradno zaslužil.

Davčna uprava RS (Durs) je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da je nekdanji lastnik največje slovenske revijalne družbe Delo Revije Matej Raščan "razpolagal s sredstvi za zasebno potrošnjo, vključno s premoženjem, ki precej presegajo dohodke, ki jih je davčni zavezanec napovedal". Od ugotovljene razlike v višini 3,93 milijona evrov so mu na Dursu obračunali povprečno davčno stopnjo v višini 40,72 odstotka oziroma kar 1,6 milijona evrov, poroča Dnevnik.

Durs dvomi v uspešnost izterjave

Davčni organ na podlagi zbranih podatkov o zavezancu za davek dvomi, da bo Raščan obveznosti poplačal, saj je po njihovih podatkih med letoma 2007 in 2010 zaslužil manj kot 50 tisoč evrov neto na leto, "kar pomeni, da iz teh dohodkov ne more plačati ugotovljene davčne obveznosti". Tako so se na Dursu obrnili na sodišče in pred nekaj dnevi vpisali začasni sklep o zavarovanju na Raščanovem lastniškem deležu v podjetju Monera, njegovem osrednjem holdingu. Nanj so se pred meseci že vpisali Nova KBM, Delo Prodaja in notarka Nataša Erjavec, prav tako pa naj bi bila Monera tik pred stečajem, tako da bodo verjetno vsi ostali praznih rok.

Izgubljenih je 5,2 milijona evrov

Po doslej znanih podatkih je v poslovnem imperiju, ki je bil (uradno) v lasti Raščana, poniknilo še največ denarja Nove KBM. Povsem izgubljenih je 5,2 milijona evrov, kolikor je banka pod vodstvom Matjaža Kovačiča posodila. Medtem naj bi Raščanova Monera dolgovala Novi KBM več kot 30 milijonov evrov. Kolikšen del posojenih sredstev, če sploh, bo dobila nazaj, ni jasno, se pa lahko skupaj z drugimi upniki že obriše pod nosom za osebnimi menicami, s katerimi je Raščan jamčil za dolgove svojih podjetij, še piše Dnevnik.

Stanovanja pravočasno prodal

Raščan je številna stanovanja v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti že prodal po nenavadno nizkih cenah. Davčni organi so ugotovili, da je Raščan lastnik še nekaj nepremičnin v Podravju in okolici Murske Sobote, vendar so bile vse že prodane ali pa so pod hipoteko. Obremenjena je tudi peščica Raščanovih delnic družb M1, Hram Holding, PSZ in Delo-TČR.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.