Slovenija
87 ogledov

Prve stolpnice 2014

Imos pravi, da bodo našli dovolj denarja za gradnjo vseh devetih stolpnic na obm Žurnal24 main
Tobačna mesto. Kljub krizi bodo gradili 650 novih stanovanj. Prve stavbe že padle.

Na območju nekdanje Tobačne tovarne se je z rušitvijo posameznih stavb in ureditvijo začasnega parkirišča začela prva stopnja gradnje projekta Tobačna mesto. Prve stanovanjske stolpnice bodo po napovedih zgrajene čez tri leta.

Kriza se jih ne dotakne
Celoten projekt Tobačna mesto, katerega investitor Imos Holding je že dobil vsa gradbena dovoljenja, je vreden 300 milijonov evrov.

“Vsesplošne razmere seveda niso ugodne za pridobivanje dodatnih virov za gradnjo, vendar smo prepričani, da bomo projekt uspešno izvedli, kot smo ga načrtovali,” pravijo v Imosu.

V prvi fazi bodo potrebovali 90 milijonov evrov. Zgradili bodo tri stolpnice z 234 stanovanji, okoli 6.800 kvadratnih metrov poslovnih površin in podzemno garažo za 916 vozil.

Poplava praznih stanovanj
Do leta 2018, ko naj bi projekt končali, naj bi v Tobačna mestu stalo devet stolpnic, visokih do 67 metrov. V njih naj bi bilo kar 650 stanovanj. Na Mestni občini Ljubljana v številnih praznih novogradnjah po mestu ne vidijo težav.

Pravijo, da je “kakovostnih in cenovno dostopnih stanovanj glede na gospodarske in socialne razmere, pa tudi kupno moč prebivalstva vedno premalo”.

Prepričani so, da se bodo večji ponudbi stanovanj v Ljubljani prilagodile tudi cene, večjo vlogo pri nakupu pa naj bi igrali lokacija in dostopni servisi v okolici naselij.

Mesto v mestu
Poslovno-stanovanjski del Tobačna mesta naj bi se raztezal na okoli 70 tisoč kvadratnih metrih. Ker so nekatere stavbe v območju kompleksa zaščitene kot kulturna dediščina, je v načrtu predvidena njihova ohranitev.

Poleg poslovnih objektov bodo tam hotel, muzej, kulturni center in športne površine ter mestni trg. Stavbe bodo povezane s podzemnimi kletmi, kjer bodo tudi vsa parkirišča. Promet bo speljan le po obrobju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.