Slovenija
738 ogledov

Projekt padel v vodo, stroški kljub temu nastali

Jedrska elektrarna Krško Profimedia
Državna volilna komisija je razveljavila akte za izvedbo referenduma o Jeku 2. Kljub temu pa so nastali določeni stroški, povezani z opravili za izvedbo referenduma.

Državna volilna komisija (DVK) je razveljavila akte za izvedbo posvetovalnega referenduma o novi nuklearki v Krškem (Jek 2), potem ko je referendum z odlokom v četrtek preklical DZ. Referendumska opravila so se končala 25. oktobra, so danes sporočili iz DVK.

Opravila za izvedbo referenduma so stekla 14. oktobra, nekaj stroškov je tako nastalo. Minuli petek bi se morala začeti tudi referendumska kampanja, a so poslanci posvetovalni referendum v četrtek z odlokom preklicali.

Okvirni stroški še niso znani

Na eni od prihodnjih sej bodo člani državne volilne komisije odločali o višini nadomestil, ki pripadajo okrajnim volilnim komisijam za opravljeno delo v času med 14. in 25. oktobrom, so danes sporočili iz DVK. Kakšni naj bi bili okvirni stroški, na DVK še ne vedo, so nam dejali. 

Za primerjavo lahko pogledamo stroške za izvedbo zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah, ki je bil 11. julija 2021. Takrat je bilo za izvedbo referenduma porabljenih 4.204.712,65 evra. Pri tem je treba poudariti, da so takrat stroški nastali tudi zaradi nakupa in distribucije zaščitnih sredstev za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2.  

Na omenjenem referendumu so stroški za nadomestila članov volilnih komisij znašali 879.555 evrov. K temu znesku pa lahko prištejemo še izplačano kilometrino za člane volilnik komisij v višini 43.851,39 evra. 

Proti preklicu referenduma le en glas

Mediji so v zadnjem obdobju poročali o več negativnih zgodbah v zvezi z Jekom 2 in referendumom o njem, zato so poslanske skupine, ki so se pod predlog za razpis referenduma podpisale, podporo izvedbi referenduma v tem trenutku umaknile.

DZ je preklic referenduma podprl z 69 glasovi za in enim proti. Poslanske skupine so se strinjale, da bi bila izvedba posvetovalnega referenduma v trenutnih okoliščinah neodgovorna, krivdo za preobrat pa sta koalicija in opozicija pripisali ena drugi.

Projekt Jek 2 teče dalje

Ne bo pa z dnevnega reda umaknjen projekt Jek 2. V koaliciji še za to jesen napovedujejo pripravo izhodišč za poseben zakon za bolj učinkovito izvedbo te daleč največje načrtovane investicije v zgodovini samostojne države. Trenutno dogajanje tudi ne pomeni, da posvetovalni ali zakonodajni referendum na temo Jeka 2 ne bo izveden, najpozneje, ko bodo predvidoma v letu 2028 znane vse podrobnosti za končno investicijsko odločitev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Burja 12:32 28.oktober 2024.

    Pri nas se zadeva ustavi že pri referendumu in maketah. Zadnjič so v tarči omenili, da se je trenutna izgradnja treh nukleark v eu. podražila še za enkrat od prvotne cene. Glede na naše referece zna prit do zloma!

  • francek 11:32 28.oktober 2024.

    Adijo provizije, zaenkrat.

  • Ender3 11:31 28.oktober 2024.

    Kakšni stroški neki.?.Skrajni čas je, da se uvedejo direktne, neposredne volitve. Ampak, bolj kot to dajejo v ospredje ankete javnega mnenja, da manipulirajo z javnostjo..Vse preveč se ukvarjamo s političnimi vprašanji medtem, ko nas drugi prehitevajo po desni..