Slovenija
87 ogledov

"Prodamo jih več na dan"

Alen Cergolj Suzna Kos
Mišja mrzlica. 104 oboleli; veliko povpraševanje po pripomočkih za zatiranje glodavcev.

“Različnih sredstev za zatiranje glodavcev, stanejo od štiri do sedem evrov, prodamo po več na dan,” pravi Alen Cergolj iz semenarne Vanja v Luciji. Dodaja, da je glodalcev običajno videti več ob sušnem vremenu, ko je hrane in vode v naravi manj in se zato približajo domovanjem.

Na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) so opazili že 104 primere mišje mrzlice, največ v mariborski in ljubljanski zdravstveni regiji; več kot drugod jih je tudi v novomeški regiji, v drugih pa po nekaj primerov. Zbolelo je 76 moških in 28 žensk. Največ bolnikov je starih od 20 do 59 let. Vsi so bili zdravljeni, umrl ni nihče. Na IVZ poudarjajo, da je tveganje za okužbo v naravi manjše, a da je treba biti previden posebno pri opravilih, pri katerih se vdihava prah ali se pojavljajo mišji iztrebki (postavljanje šotorov, prekladanje skladovnic drv, v katerih so lahko mišja gnezda, kopanje po zemlji, spanje na tleh). Uživanje neopranih gozdnih jagod ne predstavlja tveganja za okužbo, skladno s higienskimi načeli pa priporočajo, da se gozdni sadeži pred zaužitjem operejo. Rekreacije v naravi ne odsvetujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.