Slovenija
10369 ogledov

Prodali stanovanje tajkuna Ivana Zidarja, dražb še ni konec

Ivan Zidar, zaslišanje, DZ Žurnal24 main
Na sodni dražbi so včeraj prodali enosobno stanovanje pokojnega gradbenega barona Ivana Zidarja, izklicna cena je bila 180.000 evrov. Za poplačilo upnikov bodo dražiteljem ponudili še najmanj vilo v Fiesi.

Ivan Zidar iz Škrabč na Notranjskem je bil po izobrazbi strojni inženir, sloves pa si je pridbil v gradbeništvu: leta 1974 je bil imenovan za direktorja družbe Slovenija ceste in štiri leta kasneje prejel najvišje priznanje Gospodarske zbornice Jugoslavije za gospodarstvenika leta. Imperij je zgradil s podjetjem SCT, ki mu je posel cvetel že v SFRJ, predvsem s projekti v Libiji in Iraku, dobro pa mu je šlo tudi v samostojni Sloveniji, ko je postal vodilni izvajalec del na avtocestnem križu.

Zaprli ga niso kljub obsodbi

Asfaltna baza SCT | Avtor: SCT SCT
Kakor je Zidar visoko letal, pa je leta 2008 z izbruhom afere Čista lopata padel zelo nizko. Zaradi koruptivnega dogovarjanja na javnem razpisu za gradnjo novega kontrolnega stolpa na letališču Jožeta Pučnika je bil marca 2013 s sodbo višjega sodišča v Ljubljani obsojen na eno leto in dva meseca zapora ter stransko kazen 11.000 evrov. Enako zaporno kazen sta dobila tudi prvi mož Primorja Dušan Črnigoj in direktorica Vegrada Hilda Tovšak, od vsega skupaj osmih obtoženih je bilo obsojenih sedem.

Gradbeni baron zaradi slabega zdravja ni nikoli videl rešetk, že pred obsodbo, leta 2011, pa je šel SCT, ki ga je sprivatiziral in finančno izčrpal, v stečaj. Sodišče je jeseni 2015 začelo tudi postopke za njegov osebni stečaj - upnikom naj bi po takratnih ocenah dolgoval približno 16 milijonov evrov - a njihovega zaključka ni dočakal. Umrl je 12. junija 2021.

Bogastvo v sefu

Še pred osebnim stečajem pa je veliko nepremičnin prepisal na ženo Vincencijo Lambergar, od katere se je kasneje ločil, v zameno za deleže v podjetjih SCT Holding in Gradinal, ki pa so bili manj vredni. Da bi premoženje vrnil v stečajno maso, je stečajni upravitelj Boštjan Jurkošek vložil več izpodbojnih tožb ter predlagalosebni stečaj Lambergarjeve, ki se je začel septembra 2020.

To pa še ni vse. Jurkošek je v sefu v Zidarjevi hiši v Zelenovi ulici, do katere pred njegovo smrtjo ni imel dostopa, našel skoraj 600.000 evrov in še 230.000 v švicarskih frankih. Očitno jih je hotel skriti pred upniki.

Zidar | Avtor: zajem zaslona Prodali so Zidarjevo stanovanje na Linhartovi cesti 40. zajem zaslona
Uspešna šele druga dražba

Za njihovo poplačilo je Jurkošek sredi letošnjega februarja na dražbi ponudil enosobno stanovanje na Linhartovi cesti v Zupančičevi jami, torej soseski, ki jo je proti koncu osemdesetih let zgradil kdo drug kot SCT. Izklicna cena za 38,8 kvadratnega metra bivalnih površin, slabih pet kvadratnih metrov shrambe, parkirno mesto in garažo je bila nekaj manj kot 220.000 evrov, zanimanja pa ni bilo.

Včeraj je bila v Celju vnovič razpisana dražba, ki se je tokrat končala uspešno. Izklicna cena je bila tokrat seveda nižja, 180.000 evrov, interesenti pa so morali do ponedeljka vplačati deset odstotkov varščine, torej 18 tisočakov. "Sodelovalo je sedem dražiteljev, stanovanje pa je bilo prodano za 197.000 evrov. Novi lastnik mora kupnino nakazati v treh mesecih," nam je povedal Jurkošek.

Vila Novista ocenjena na milijon in pol

Upniki s tem niso poplačani, a v stečajni masi so še štiri hiše, vse v polovični lasti Zidarja in Lambergarjeve: tri v Ljubljani in ena v Fiesi. Ta štirinadstropna vila, imenovana Novista, je izdelana le do tretje gradbene faze, vendar, tudi zaradi lokacije nad jezerom in zemljišča, velikega dobrih 3.400 kvadratnih metrov, največ vredna, ocenjena je na skoraj 1,5 milijona evrov.

"Vse terjatve upnikov še niso dokončno priznane. Morda bo za poplačilo dolgov zadostovala prodaja nepremičnine v Fiesi," je še dejal Boštjan Jurkošek.

Komentarjev 16
  • Stane Adamič 10:52 19.junij 2024.

    Ko bo padla BARIERA, da če se boriš proti janši (Jankovič) lahko delaš in kradeš kolikor hočeš in te policija in sodstvo pustita na miru bo ogromno dražb in zaplemb zaslužnih rdečih tovarišev.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:50 19.junij 2024.

    Neverjetno, ratal jim je prodat njegov fukcimer kamor se je hodil sproščat s svojimi ljubicami, ki mu jih ni manjkalo! Glede na to, bi moralo to stanovanje imeti zgodovinsko vrednost in bi zanj morali bistveno več iztržiti, saj je verjetno ...prikaži več še zdaj polno ostankov njegovega DNKA, ha, ha, ha...

  • sam1 10:15 19.junij 2024.

    Spet bo država in sodstvo dvigovalo "pokale" z drobtinicami,medtem,ko je milijonsko ukradeno premoženje varno naloženo v davčnih oazah in bodo v njem neomejeno uživali zakonski dediči pokojnega lopova......