Slovenija
12332 ogledov

Slabe novice: V Sloveniji potrdili prvi primer indijske različice

Koronavirus covid-19 laboratorij Profimedia
V Sloveniji je bil potrjen primer indijske različice koronavirusa, je razvidno s portala GISAID.

Primer indijske različice novega koronavirusa, ki nosi oznaki B.1.617, je potrdil Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Primer so potrdili v vzorcvu, ki je bil odvzet 20. aprila, po podatkih na omenjenem portalu. 

Laboratoriji, ki opravljajo sekvenciranje genomov novega koronavirusa, te podatke vnesejo na portal GISAID. Gre za svetovno znanstveno pobudo in primarni vir, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov novega koronavirusa.

Predstojnik inštituta Miroslav Petrovec za STA še ni potrdil te informacije. Prav tako z njo niso seznanjeni v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

V četrtek bodo sicer predvidoma no novinarski konferenci o covidu-19 predstavili stanje glede različic v Sloveniji.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer v ponedeljek sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča. V Indiji so razmere še naprej zelo resne. V državi so do zdaj potrdili že več kot 23 milijonov primerov bolezni in več kot 250 tisoč smrti. 

Na Evropski agenciji za zdravila (Ema) menijo, da vsa štiri v Evropski uniji odobrena cepiva proti covidu-19 najverjetneje nudijo zaščito tudi pred indijsko različico novega koronavirusa. To različico virusa, ki povzroča bolezen covid-19, so doslej potrdili v več kot 40 državah, tudi v Sloveniji.

"Podatki so precej pomirjujoči glede dejstva, da bodo vsaj cepiva mRNK nevtralizirala to različico, vsaj v tolikšni meri, da bodo zagotovila zadostno zaščito," je danes povedal vodja cepilne strategije pri Emi Marco Cavaleri. Na tehnologiji mRNK temeljita cepivi Pfizerja in Moderne.

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Cavaleri je dodal, da agencija zelo pozorno spremlja podatke glede indijske različice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Menijo, da bi bili lahko tudi vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona učinkoviti proti virusni različici B.1.617. Vendar pa še čakajo podatke o uporabi različice AstraZenecinega cepiva v Indiji.

"Zaenkrat smo v splošnem precej prepričani, da bodo cepiva pokrivala to različico," je povedal Cavaleri.

Ema je doslej odobrila cepivi mRNK proizvajalcev Pfizer in Moderna ter vektorski cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona. Opravlja pa še tekoči pregled podatkov o štirih drugih cepivih. Kmalu bi lahko odločili o odobritvi cepiv podjetji CureVac in Novavax. Slednje je sicer sporočilo, da bo za odobritev zaprosilo šele v tretjem četrtletju tega leta.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča. Doslej so jo potrdili v več kot 40 državah, tudi v Sloveniji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:14 13.maj 2021.

    Po noriskem kraljestvu razsaja JJ sev. Okužbo uspešno preprecujes če redno uživaš sadni jogurt.

  • Michael_Cuadra 18:18 12.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Ender3 17:42 12.maj 2021.

    G.Petrovec bravo, nova sekvenca virusa ob pravem času, da se ukrepi zaostrijo in podaljšajo. Nič novega za, vsega navajenenim državljanom, ki trpijo te strokovno-politične interesne zvarke trenutne vlade. Btw. so dali kužnino sekvencionirat tudi v tujino ali je dovolj kompetentnost ...prikaži več Petrovca, ki ima omejene kapacitete in znanja.