Slovenija
1053 ogledov

Nekdanji partner prijavil osebni stečaj, kaj se bo zgodilo s preživnino?

žalosten otrok Profimedia
Nekdanji partner je razglasil osebni stečaj. Bralko zanima, kaj to pomeni za preživnino, ki bi jo nekdanji partner moral plačevati za hčerko.

Z nekdanjim partnerjem ima bralka enega otroka. Kljub dogovoru, da bo redno plačeval preživnino za hčerko, je ni, dolžan je že več kot 2000 evrov preživnine. Okoliščine so se še dodatno zapletle, ker je nekdanji partner zdaj razglasil osebni stečaj. "Kaj to pomeni za plačevanje preživnine?" se sprašuje bralka.

Osebni stečaj je postopek generalne izvršbe nad dolžnikovim premoženjem. Cilj postopka je, da se proda vse dolžnikovo premoženje, ki ga je dovoljeno prodati. V stečajno maso spada vse premoženje, ki ga ima dolžnik na dan začetka postopka ali ga pridobi med postopkom, je razvidno s podatkov na strani nasodiscu.si. Dolžnik lahko predlaga odpust obveznosti, kar pa v nekaterih primerih ni mogoče, med drugim tudi v primeru preživnine.

"Če ima dolžnik preživninske obveznosti in jih tudi dejansko izvaja, to predstavlja olajšavo. Sodišče na to ne pazi po uradni dolžnosti, niti upravitelj, temveč mora dolžnik delodajalca ali banko sam obvestiti o preživninskih obveznostih in jima za to predložiti ustrezna dokazila," opozarjajo. 

V primeru osebnega stečaja se dolžniku zarubita do največ dve tretjini plače, obenem pa mora dolžniku na računu ostati še najmanj znesek v višini 76 % zneska minimalne plače. Če oseba plačuje še preživnino, se omejitev še dvigne za znesek preživnine.

Oseba, ki je v osebnem stečaju in dolguje preživnino, se obveznosti plačila le-te ne more izogniti. V primeru, da upnik še ni sprožil postopka izvršbe, lahko to stori tudi v času osebnega stečaja dolžnika. Izvršba preživnine se zaradi osebnega stečaja ne ustavi, skladno s 390. členom Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP). V primeru osebnega stečaja se terjatve iz naslova preživnine poplačajo prednostno, če dolžnik te obveznosti ne more poplačati v času stečajnega postopka, dolg ostane tudi po koncu postopka.

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat | Avtor: Profimedia Profimedia

V primeru neplačila možno izplačilo nadomestila preživnine

V primeru, da zavezanec za plačilo preživnine le-te ne plačuje, je otrok upravičen do nadomestila preživnine. Vlogo mora otrokov zakoniti zastopnik vložiti na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije.

Višina nadomestila je odvisna od starosti otroka. Od 1. februarja letos je tako za otroka do 6. leta starosti znesek preživnine 93,73 evra, za otroka od 6. do 14. leta starosti 103,09 evra in za otroka nad 14. letom starosti 121,83 evra. Sklad je septembra 2024 izplačal nadomestila preživnin za 3.706 otrok. Izplačana so bila nadomestila v skupni vrednosti 410.655,46 evra.

Reševanje sporov okrog (ne)plačevanja preživnine je pogost predmet sodnih postopkov, kar pa lahko pomeni precejšen strošek. Posamezniki, ki imajo sklenjeno pravno zaščito v družini, lahko za pomoč prosijo zavarovalnico. V sklopu zavarovanja so namreč kriti zakonski in sodni stroški kot tudi stroški odvetnika. Na Zavarovalnici ARAG, kjer posamezniki tudi lahko sklenejo omenjeno zavarovanje, izpostavijo primer, ko so stroški v primeru urejanja preživnine narasli na več kot 4 tisoč evrov. Stroške je, ker je imel posameznik sklenjeno zavarovanje, krila zavarovalnica.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.