Slovenija
12039 ogledov

Pretres v Bruslju: Francoz poskrbel za zaušnico Ursuli von der Leyen

Ursula von der Leyen Epa
Dosedanji vplivni francoski komisar Thierry Breton, pristojen za notranji trg, je le dan pred predstavitvijo nove Evropske komisije, odstopil z mesta kandidata za komisarja v Evropski komisiji. Trdi, da Ursula von der Leyen pri francoski vladi zahtevala njegovo menjavo. Kot je znano, je predsednica komisije zamenjavo kandidatov zahtevala tudi v Romuniji, na Malti in v Sloveniji.

Predsednica Evropske komisije je julija državam članicam, ki bodo predlagale kandidate, ki so komisarska mesta zasedali že v njeni prejšnji komisiji, sporočila, da jim v tem primeru ni treba predlagati dveh imen, kandidata in kandidatke. 

Komisar, ki je nadziral proizvodnjo orožja

Francija je tako predlagala dosedanjega kandidata, Thierrija Bretona, komisarja za industrijo in notranji trg, ki je nadzorovala številne najpomembnejše politike Evropske unije, od proizvodnje orožja do regulacije visoke tehnologije. Pričakovati je bilo, da bo Breton tudi tokrat prevzel pomemben resor in celo postal podpredsednik komisije. 

Predsednik Macron za novega komisarskega kandidata predlagal zunanjega ministra Stephana Sejournéja. V Elizejski palači so pojasnili, da so si vedno prizadevali za resor, ki bo osredotočen na industrijsko suverenost, tehnologijo in evropsko konkurenčnost.

Predsednico obtožil političnega trgovanja

"Pred nekaj dnevi, v zaključnem delu oblikovanja Evropske komisije, ste od Francije zahtevali, da umakne moje ime. Šlo naj bi za osebne razloge, o katerih se z mano osebno niste nikoli pogovarjali. Franciji je bil v politični trgovini za zamenjavo ponujen domnevno bolj vpliven resor," je v odstopnem pismu, ki ga je objavil na omrežju X, predsednici sporočil Brenton. " "V čast mi je zadnjih pet let bilo biti komisar za notranji trg. To je bilo delo nad strankarskimi in nacionalnimi interesi. V luči teh dogodkov sem sklenil, da ne morem več opravljati svojih dolžnosti," je dodal Breton. 

"Za zamudo ni kriva le Slovenija!"

Von der Leyen je predstavitev sestave evropske komisije že enkrat prestavila. "Razlog za to je tudi Slovenija, ni pa krivda samo pri Sloveniji. Von der Leyen ima bistveno večje težave, kot je slovenska kandidatka. Daleč od tega, da bi Von der Leyen imela izrisano komisijo," je povedal evropski poslanec iz vrst socialistov, Matjaž Nemec. Več tukaj.

69-letni Breton prihaja iz vrst liberalcev. V iztekajočem se mandatu je bil pristojen tudi za digitalizacijo in industrijo. V svoji karieri je vodil več francoskih podjetij, med drugim francoskega telekomunikacijskega operaterja France Telecom, med letoma 2005 in 2007 pa je bil francoski minister za gospodarstvo in finance.

Predsednica naj bi novo komisijo zdaj predstavila jutri, a še vedno ni znano, kaj bo pravzaprav predstavila, saj imen vseh kandidatov še nima. Jutri tudi uradno še ne bo imela imena slovenske kandidatke, saj poslanec SDS Franc Breznik, še vedno ni sklical seje odbora za evropsko politiko, kjer se mora Marta Kos predstaviti. SDS nasprotuje imenovanju Marte Kos na komisarsko mesto. Vse bolj verjetno je, da bo predsednica komisije predstavila le razrez resorjev in pristojnosti komisarjev, ne a še njihovih imen. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 63
  • bojovi 21:10 16.september 2024.

    Jaz pa zahtevam da se tole Ursulo Von karkoli je že zamenja in uničimo tisto neumnost o migraciji.

  • mph2 15:33 16.september 2024.

    Nacistka ogabna, dostojna svojih nacističnih prednikov iz III. rajha.

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 15:11 16.september 2024.

    Kleptomanko Uršulo in njen trop plešočih pudljev bi morali sterat v arest in jim dat 100 kilske kugle na noge!!