Slovenija
7776 ogledov

Predsednica Pirc Musar presenetila, ravnala v nasprotju z željo Roberta Goloba

Tone Rop Boštjan Tacol
Predsednica države Nataša Pirc Musar na mesto guvernerja Banke Slovenije ni predlagala Saše Jazbec, ki sta jo podprla finančni minister Klemen Boštjančič in premier Robert Golob, ki meni, da je čas, da to mesto zasede ženska. Jazbec podpira tudi koalicija.

Predsednica države Nataša Pirc Musar za guvernerja Banke Slovenije predlaga nekdanjega premierja in finančnega ministra Antona Ropa. Ime kandidata je posredovala v državni zbor, kjer bo moral Rop za izvolitev na tajnem glasovanju prejeti 46 glasov.

Favoritka Svobode Saša Jazbec, bo Rop dobil dovolj glasov?

Koalicija, ki ima 52 glasov, je podporo izrazila državni sekretarki na ministrstvu za finance Saši Jazbec. "Enotno jo podpiramo in verjamemo v podporo tudi na tajnem glasovanju," je nedavno dejala vodja poslanske skupine Svobode Nataša Avšič Bogovič. Po neuradnih informacijah pa naj bi del poslancev Svobode na mestu guvernerja Banke Slovenije raje videl Ropa kot Sašo Jazbec. Rop lahko na glasovanju, ki bo tajno, računa tudi na nekaj glasov drugih koalicijskih strank ter opozicije. 

"V Levici smo po prvem krogu pogovorov privolili v koalicijsko usklajen predlog – Sašo Jazbec. O predlogu predsednice se bomo v poslanski skupini in stranki pogovorili do glasovanja, enako pričakujemo tudi v koaliciji," je za Delo sporočil vodja poslanske skupine te stranke Matej T. Vatovec.

Na predlog predsednice Pirc Musar so se že odzvali v Svobodi. "Odločitev predsednice republike nas je presenetila, saj smo tako kot največja poslanska skupina kot tudi koalicija svojo podporo jasno in javno izrazili kandidatki mag. Saši Jazbec," so zapisali. 

"Rop je izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj"

"Za guvernerja Banke Slovenije sem predlagala kandidata, ki je izmed vseh prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov, ki jih je pridobil v Sloveniji in v tujini, in je najprimernejši kandidat za vodenje Banke Slovenije v mandatu 2025–2031," so sporočili z urada predsednice. 

Sedanjemu guvernerju Vasletu se bo šestletni mandat iztekel 8. januarja prihodnje leto. Pred njim so to mesto zasedali France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjec in Boštjan Jazbec. 

Pojasnili so tudi, da je predsednica odločitev sprejela po preučitvi prijavne dokumentacije, poročila urada, pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter temeljitem razmisleku. "Predsednica republike že od začetka svojega mandata poudarja, da morajo biti visoka strokovnost, vodstvene kompetence in osebna integriteta vodilna merila pri izbiri kandidatov za najvišje položaje v državi."

Predsednica je na javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto člana sveta Banke Slovenije - guvernerja prejela sedem predlogov. Urad predsednice je s prijavljenimi kandidati opravil pogovore, predsednica republike je k sodelovanju pri pogovorih s kandidati povabila tudi mednarodno priznana in ugledna strokovnjaka s področja bančništva, in sicer prvega guvernerja Banke Slovenije Franceta Arharja ter nekdanjega guvernerja Banke Slovenije in nekdanjega ministra za finance Mitjo Gasparija.

Med sedmerico naj bi bili poleg nekdanjega premierja in finančnega ministra Ropa še sedanji guverner Boštjan Vasle, sedanji viceguverner Banke Slovenije Milan Martin Cvikl, Miha Mihič iz Delavske hranilnice, dolgoletni predsednik uprave SID banke Sibil Svilan in državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec, poroča STA. Najbolje naj bi bil ocenjen Rop, Jazbec pa naj bi se uvrstila na tretje, oziroma četrto mesto. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • dare326 14:26 23.oktober 2024.

    Od slabih izbran najboljši, ker se Golobu in Boštjančiču ne sme prepustiti popolnega nadzora nad financami.

  • jakec1575 14:10 23.oktober 2024.

    ne razumem tega koraka rop je izsilil kandidaturo, kaj pricakuje? 46 glasov? a mu bo jansa dal glasove? ves da ne bos izvoljen in vseeno drzavo in banko slovenije vzames za talca? noro sebicno. Ne!!

  • jakec1575 14:08 23.oktober 2024.

    nisem je volil. se dobro. vse razen Ropa in Cvikla bi bilo ok. Tako pa je javno dokazala da podpira bivse lds kadre in old boys. ogabno. Rop ze ima reference a njegov karakter je radiralen in zato ni primeren ...prikaži več kandidat. Cvikl pa je hodeca diagnoza narcisisticne motnje.