Ptujska čebula oziroma Ptujski lük je edinstven, saj v Sloveniji ni sorte ali hibrida, ki bi mu bil tako podoben, da bi ga lahko zamenjali. Območje pridelovanja je zgodovinsko pogojeno in obsega ravninski del Ptujskega polja, ki se razdeza med reko Dravo, reko Pesnico, Ptujem in Ormožem ter obronki Slovenskih goric, kakor določa geografska označba. Lükarji so tradicijo triledne pridelave ohranili vse do danes, tako kot nekdaj, ga tudi danes pridelujejo na okolju in ljudem prijazen način. "Spoznali smo, da je v pridelavi Ptujskega lüka nujno potrebno upoštevati dobre prakse naših dedov, ki so dobro vedeli, da ta zahteva posebno nego, ročno sajenje, obiranje in pakiranje," pravi pridelovalec te posebne čebule Branko Majerič.
Ptujski lük prepoznamo po srčasto - ploščati obliki srednje velikosti, redeče - rjavi barvi suholistov, belo in vijolično - rdeči barvi mesa. "Prednost te sorte je dolgotrajno skladiščenje, odlikuje ga izredna kakovost, odlične lastnosti v kuhi in zmerno oster, a izjemen okus," pravi Majerič. Ptujski lük je zaščitena sorta, ki ne pomeni le ohranitev pridelave avtohotne sorte, pač pa dviga tržno pridelavo, povečuje konkurenčnost in daje možnost dodatnih zaposlitev, so še poudarili na včerajšnji prireditvi sredi Ptuja.
56
ogledov
Praznik njhove čebule
Na Ptuju včeraj obeležili Dan ptujskega lüka, na katerem so opozarjali na pomen lokalno pridelane hrane in predstavljali svojo posebno čebulo.