Slovenija
42 ogledov

Pozor, policijska akcija za martinovo!

Alkotest Saša Despot
V času pred martinovim in po njem (od 6. do 15. novembra) bo na slovenskih cestah, v lokalih in trgovinah ponovno potekala akcija "0,0 Šofer - trezna odločitev".

Policija bo v okviru akcije opravljala nadzore v zvezi z vožnjo pod vplivom alkohola, skupaj s pristojnimi inšpektorati pa bo izvajala tudi nadzore nad nedovoljeno prodajo in ponudbo alkohola.

Največ nesreč pod vplivom alkohola, opozarja slovenska policija, se zgodi v obdobjih različnih praznovanj, še posebej med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah. "Čas okoli maritnovega je glede števila prometnih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, poleg decembra, med najbolj problematičnimi tedni leta, zato  želimo ponovno opozoriti na tveganost vožnje in uživanja alkohola, še posebej v krajih izven urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi," opozarjajo na notranjem ministrstvu.

Pijani povzročili več kot tisoč nesreč

Po podatkih slovenske policije se je do konca letošnjega septembra zgodilo 13.164 prometnih nesreč, od katerih so jih 1.076 povzročili alkoholizirani udeleženci.

Opiti udeleženci so povzročili 24 prometnih nesreč s smrtnim izidom, 97 s hudimi telesnimi poškodbami, 344 z lahko telesno poškodbo in 611 prometnih nesreč z materialno škodo. Povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah je znašala 1,44 (1,48) g/kg.

Delež vseh nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani udeleženci, je v primerjavi z letom 2014 rahlo padel, vendar pa se je žal povečal delež nesreč s smrtnim izidom in hudimi poškodbami.

Komentarjev 1
  • mucek4 11:46 05.november 2015.

    Po podatkih slovenske policije se je do konca letošnjega septembra zgodilo 13.164 prometnih nesreč, od katerih so jih 1.076 povzročili alkoholizirani udeleženci.Brez zamere, ampak to pomeni da 90% nesreč povzročijo trezni ljudje.