Slovenija
130 ogledov

Pozivajo, naj se rok podaljša

rtv Nik Rovan
Poslanska skupina DeSUS ministrstvo pozvala k podaljšanju roka za javno razpravo o medijski zakonodaji.

Poslanska skupina koalicijske DeSUS je na ministrstvo za kulturo posredovala apel za podaljšanje roka za javno razpravo o vseh predlogih sprememb medijske zakonodaje, kamor spadajo novela zakona o STA, novela zakona o Radioteleviziji Slovenija in novela zakona o medijih, je stranka sporočila na Twitterju.

Kot so pojasnili, glede na vsebinsko obsežne in izjemno pomembne novosti, ki bi oz. bodo vplivale na celoten medijski sektor, predlagajo, naj ministrstvo za kulturo javno razpravo o vseh predlogih zakonov podaljša na najdaljši možni rok, to je 60 dni od objave, ter s tem omogoči javnosti, da aktivno sodeluje v procesu priprave predpisov, pa tudi primerno proučitev in podajo predlogov, mnenj in pripomb.

Ministrstvo za kulturo je predloge v javno razpravo poslalo v četrtek. Rok, do katerega lahko zainteresirana javnost poda predloge in pripombe, je 15. julij.

Politični interesi, kjer ti nimajo kaj iskati

Nad tako kratkim rokom so ogorčeni tudi v Društvu novinarjev Slovenije, ob čemer so opozorili, da predlagane spremembe "korenito posegajo v upravljanje in financiranje" tako RTVS kot STA.

Uredništvo STA ocenjuje, da predlogi kažejo na namero aktualne vlade po uveljavljanju političnih interesov na področju, kjer ti nimajo kaj iskati. Ocenjujejo tudi, da gre za velik korak nazaj v zagotavljanju avtonomije in neodvisnosti STA. K nesprejetju predlaganih sprememb zakona o STA poziva tudi Evropsko združenje tiskovnih agencij.

Reprezentativni sindikati, ki zastopajo zaposlene v javnem zavodu Radiotelevizije Slovenija, opozarjajo, bi predlogi krepko posegli v ustroj in financiranje RTVS in imeli širše posledice za vse slovenske medije, zato si prizadevajo za ustavitev njihove obravnave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.