"Vse jedi bodo pripravljene iz lokalnih sestavin in jih bodo pripravili kuharski mojstri protokolarne službe na Brdu," so glede današnje slavnostne pogostitve norveškega kraljevega para Haralda V. in kraljice Sonje zvečer na Brdu pri Kranju povedali na uradu predsednika. "Ob tovrstnih priložnostih so jedilniki vedno sestavljeni tako, da vključujejo tudi tradicionalne slovenske jedi in izbrana slovenska vina."
Na jedilniku bodo žličniki iz kremnega sira, dimljena postrv, gratiniran pljučni file, porovi štruklji in čokoladna tortica za povrh. Ob hrani bodo okušali vina iz treh slovenskih vinorodnih okolišev: Štajerske, Goriških brd in Vipavske doline.
Slovesno večerjo sta priredila predsednik Danilo Türk in njegova soproga Barbara Miklič Türk. Norveški kraljevi dvor pri pripravi jedilnika ni sodeloval.
Zeleni silvanec, 2009 Gaube Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija
|
Žličnik iz kremnega sira s praženo zelenjavo na rukoli z olivnim kruhom |
File dimljene postrvi s hrenom, pirino rižoto in mlado špinačo
|
|
Cabernet sauvignon, 2004 Movia Vinorodni okoliš Goriška brda
|
Gratiniran pljučni file s porovim štrukljem in korenčkovim pirejem |
Valentino, 2006 Batič Vinorodni okoliš Vipavska dolina
|
Žametna čokoladna tortica s karamelno omako, odišavljena z meto |
Plečnikov stol in kristal iz Rogaške
Za darilo je kraljevi par od slovenskega predsednika prejel Plečnikova stola iz orehovine, prevlečena z rdečim usnjem, Kraljevsko vazo iz kristala s pozlačenimi dodatki oblikovalca Tihomirja Tomiča iz Steklarne Rogaška ter skledo Nagelj iz porcelana Catbriyur.
Slovenski predsedniški par je v dar prejel portret norveškega kraljevskega para, knjigo o lepotah Norveške ter vazo Wave oblikovalke Maud Bjeruldsen Bugge.