Slovenija
24 ogledov

Postopek proti Sloveniji morda že jutri

Žurnal24 main
Evropska komisija bo najverjetneje zelo kmalu sprožila postopek proti Sloveniji zaradi uvedbe polletnih in enoletnih vinjet.

Evropska komisija bo zelo kmalu sprožila postopek proti Sloveniji zaradi uvedbe polletnih in letnih vinjet, je v Bruslju nakazal tiskovni predstavnik komisije Fabio Pirotta. "Takšnih odločitev ne sprejemamo ob sredah, temveč ob četrtkih in po pričakovanjih bo ta odločitev sprejeta kmalu," je Pirotta pojasnil v odgovoru na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo sprožitev postopka proti Sloveniji zaradi uvedbe vinjet.

Slovenija bo tako predvidoma v četrtek dobila prvi pisni opomin zaradi kršenja pravnega reda EU. Ustrezen odziv slovenskih oblasti na opomin komisije naj bi bila uvedba vinjet za krajše obdobje. Kritiki ukrepa se namreč pritožujejo predvsem zaradi tranzitnega prometa in zahtevajo vinjete tudi za krajše obdobje. Trdijo namreč, da gre za diskriminacijo tujcev, ki slovenske ceste uporabljajo manj kot slovenski državljani.

Udarec za državni dolg
Na statističnem uradu (Surs) so sicer včeraj opozorili, da je zaradi uvedbe vinjet tržni status Družbe za avtoceste v RS (Dars) vprašljiv. Polletne in letne vinjete se namreč po metodologiji Evropskega statističnega urada vštevajo med davke in ne veljajo kot plačilo za opravljeno storitev. Če Slovenija ne bo uvedla vinjet s krajšim rokom, bo tako treba z letom 2009 vsa posojila Darsa z državnim poroštvom, ki trenutno znašajo 2.564 milijarde evrov, prenesti v primanjkljaj in dolg države.

Družba, ki jo vodi Tomislav Nemec, je po pisanju časnika Dnevnik imela konec prvega četrtletja letošnjega leta za več kot 2,5 milijarde evrov dolgoročnih obveznosti, kar predstavlja skoraj tretjino lanskega javnega dolga Slovenije. Z ministrstva za finance so sporočili, da z ugotovitvami Sursa niso seznanjeni ter da bodo podali mnenje, potem ko bodo to stališče preučili. Zadevo preučujejo tudi na ministrstvu za promet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.