Slovenija
18 ogledov

Popovič Ankarana še ne da

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Koprski župan se še ni sprijaznil z ustanovitvijo nove občine. Zdaj spodbija odločitev ustavnega sodišča, ki naj bi bilo zavedeno.
Včeraj smo že poročali, da naj bi že stekle priprave na prepričevanje državnih svetnikov, naj sprejmejo veto na novi zakon o občini Ankaran.

"Odločba ustavnega sodišča glede ustanovitve nove občine Ankaran temelji na lažeh in lobiranju," je prepričan koprski župan Boris Popovič, ki je na današnji novinarski konferenci, na kateri sta sodelovala tudi koprski podžupan Alberto Scheriani in poslanec italianske manjšine Roberto Batteli, predstavil videoposnetek, ki naj bi dokazoval, da je bilo sodišče prevarano in zavedeno.

V videoposnetku vodja pobudnikov za ustanovitev nove občine Gregor Strmičnik pravi, da so v državnem zboru lobirali za sklep o razpisu posvetovalnega referenduma. "V državnem zboru je za pravico do referenduma kot ustavno pravico, eno izmed osnovnih pravic v demokratični družbi, lobiralo 27 lobistov. Vse, kar smo imeli, smo v državnem zboru angažirali in 27 lobistov je sestavilo 39 poslancev," pravi v posnetku.

Proti novi občini se je zavzel tudi predsednik italijanske skupnosti v Kopru, sicer tudi koprski podžupan, Alberto Scheriani. "Če se bo koprska občina drobila, bodo imeli člani italijanske narodne skupnosti v novih občinah manj pravic kot v sedanji mestni občini," je dejal na novinarski konferenci. "Šele v zadnjih dneh sem izvedel, da je bilo ustavnemu sodišču poslano pismo, v katerem so številne nepravilnosti, ki ne držijo."

Popovič je prepričan, da pomeni zadnja odločitev ustavnega sodišča vodo na mlin padanju zaupanja v pravno državo. "Ta odločba je le še en korak v večjo zmedo in nižje zaupanje," je poudaril. "Več kot jasno je, da je bilo v tem procesu kršenih precej zakonov in ustavnih pravic."

Battelli je prepričan, da se je izvirni greh zgodil z glasovanjem v državnem zboru, s katerim se je v Ankaranu sploh razpisal posvetovalni referendum. "Vsi nadaljnji koraki v državnem zboru so bili dejansko popravki te napake, ki se je zgodila," je izpostavil Battelli. "Ustavno sodišče je pač odločalo na podlagi te procesne napake in z dokumenti, ki so mu bili predloženi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.