Slovenija
2345 ogledov

Policisti prijavili ministra

prisega pomožnih policistov Anže Petkovšek
Sindikat policistov Slovenije je danes prijavil ministra za notranje zadeve.

Sindikat policistov je ministra Boštjana Poklukarja zaradi po njihovem sporne zaposlitve Julijana Rupnika v ministrovem kabinetu prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in računskemu sodišču.

V sindikatu so ob vložitvi prijave zapisali, da ministru ne očitajo zaposlitve na zaupanje. Zmotilo pa jih je, da Rupnik svoje delo opravlja v Centru za oskrbo Gotenica, in ne na sedežu ministrstva. Center za oskrbo Gotenica po njihovih navedbah sodi pod urad za logistiko, in ne na delovno področje kabineta ministra za notranje zadeve.

Rupnik ja, "navadni" policisti ne

S tem pa je Rupnik zaposlen tudi bližje svojega prebivališča, so izpostavili v sindikatu. Ob tem so poudarili, da se na drugi strani policisti na delo vozijo tudi več kot 150 kilometrov in ne dobijo premestitve na bližje delovno mesto. "Vsakodnevna vožnja na takšnih relacijah ne pomeni samo fizične in psihične obremenitve, temveč vpliva tudi na varnost pri delu in družinsko življenje policistk in policistov. Po drugi strani pa se politično kadruje na takšen način, da se omogoči posamezniku delo zelo blizu domu na izredno sporen in sumljiv način, ki vzbuja sum strankarskega klientelizma v MNZ," so v sindikatu navedli v pismu članom.

Zaradi zaposlitve Rupnika so tako danes v sindikatu podali prijavo na KPK in računsko sodišče. Ocenili so namreč, da gre za koruptivno dejanje in klientelistično zaposlitev po strankarski liniji LMŠ. Prijavi so priložili pogodbo o zaposlitvi in aneks k njej, potne naloge ter izpise potnih nalogov, kar so v sindikatu pridobili na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Dokumente so danes posredovali tudi javnosti.

Nadzorniki Luke Koper so se po sredini preiskavi kriminalistov sestali na seji. Slovenija Odgovoren za hude nepravilnosti, a napredoval v kabinet ministra

Minister se brani

Notranji minister Poklukar je danes za STA pojasnil, da je Rupnik na mestu svetovalca na ministrstvu za notranje zadeve zaposlen zakonito, tudi zaposlitev v Gotenici, ne na sedežu ministrstva, je zakonita.

Ob robu seje DZ je Poklukar spomnil na polemiziranje sindikata z nastopom kandidatke LMŠ za evropsko poslanko Ireno Jovevo v predvolilnih soočenjih in tudi svetovalcem na notranjem ministrstvu Rupnikom. "Sprašujem se od kdaj je to sindikalno delovanje," je povedal.

Rupnikovo zaposlitev je v petek komentiral tudi premier Marjan Šarec in tudi on poudaril, da gre za eno od zaposlitev na zaupanje in da je ta zakonita.

Boštjan Poklukar Bodoči notranji minister Slovenija Boštjan Poklukar: "Varovanje meje ni najboljše, tukaj si ne moremo zatiskati oči"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 11:09 22.maj 2019.

    Policisti sicer morajo biti dobro placani afiasko trecimo z ukradenimi avti in neprimerjanje baz je pa resen feler policije. Ce bomo dobro placali policiste, morajo ti delati tudi na visokem nivoju predvsem pa na pravni ravni, da razni preprodajalci drog, ...prikaži več pezdeti ne hodijo na prostost zaradi umikanja dokaznega gradiva iz spisov. Tukaj je krivda tudi pri tozilcih vendar vseeno