Slovenija
9782 ogledov

Policija je celo streljala v protestnike s penastimi naboji

protest pred DZ
1/2
zurnal24.si
Med intervencijo zaradi protesta na Trgu republike so "policisti uporabili več različnih prisilnih sredstev, med drugim tudi plinska sredstva, penaste naboje, ter vodni top," so nekaj pred polnočjo sporočili s policijske uprave Ljubljana.

"Policisti so okoli 22. ure uspeli vzpostaviti javni red in mir in preprečiti nadaljnje kršitve protestnikov, ki so se na območju centra mesta Ljubljana zbirali in po razpustitvi neprijavljenega shoda še nadaljevali s kršitvami javnega reda in miru. V skupinah so se zbrali in napadali policiste s steklenicami in granitnimi kockami," so pojasnili na PU Ljubljana.

Poškodovanih je bilo več policistov, več službenih vozil policije in stavba Državnega zbora. Nekaj oseb je bilo pridržanih, doslej pa podatka o poškodovanih osebah, ki so se udeležile neprijavljenega shoda, policija še ni zabeležila.

V UKC Ljubljana so obravnavali pet oseb, od tega tri policiste in dve drugi osebi. Poškodovani so bili obravnavani na urgentnem kirurškem bloku.

Obravnava kršitev javnega reda in miru, ter kaznivih dejanj še vedno poteka. 

Protestniki so se pred parlamentom zbrali zaradi nasprotovanja strogim ukrepom PCT. Po pojasnilih policije je okoli 20. ure prišlo do množične kršitve javnega reda in miru, pri čemer so v policiste in poslopje Državnega zbora metali granitne kocke, steklenice in pirotehniko, zaradi česar je policija za zagotovitev javnega reda shod razpustila. "Osebe so bile večkrat pozvane, naj zapustijo Trg republike, vendar tega ukaza niso upoštevale, zato so policisti množico iz Trga republike razgnali. Posamezne skupine so se nato na območju centra Ljubljane uprle in niso upoštevale ukazov policije, naj se razidejo, prav tako je prišlo do napadov na policiste, v katere so posamezniki metali granitne kocke in druge predmete, ter uporabljali pirotehniko," so zapisali v pojasnilu. 

Zoper osebe, ki na Šubičevi cesti niso upoštevale ukazov, naj se razidejo, je bil uporabljen tudi vodni top.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 71
  • Dusan12 11:02 16.september 2021.

    Groffriderik, da lahko napišeš tak zmazek, kot si ga, moraš sigurno imeti izredno visoko izobtazbo in te sopacienti v Polju visoko cenijo, ko jim drkaš flavte za vsakim vogalom, rabiš samo še petardo v rit in si boš domišljal, da ...prikaži več si Franc Franci Trček iz Podravja

  • Dusan12 10:36 16.september 2021.

    Hojs in policija, smešite se pred celim svetom, zakaj vas plačujemo, včeraj sem mislil, da samo čakate ob strani samo še na sendvič in navijate za izbrance, kdo bo naredij več škode, ja bravo. NAREDITE RED in zašitite narod pred ...prikaži večd to drhaljo, Svinjarija, da ji ni para, na desetine policajev ranjenih, banda policijska, šepremalo ste jih fasali, naslednjič pridite v supergah, da se boste lažje razbežali in ne ukrepali po zakonu, pajaci razneženi. Upanje na slo vojsko še ostane …………P.M.

  • Jernej65 10:25 16.september 2021.

    Ne podpiram te vlade, vendar vseeno ne podpiram razbijaštva pa naj prihaja od koder koli. Ne bi rad, da mi jutri vladajo osebki, ki danes zganjajo teror nad policijo in razbijajo vse kar jim pride pod roko in to samo ...prikaži več zaradi tega, ker se ne strinjajo s sedanjo vlado in nekimi Covid ukrepi, ki jim niso pogodu.