Slovenija
4352 ogledov

Po toliko letih še vedno diskriminacija neporočenih

mestni utrip Saša Despot
Zavodu za zdravstveno zavarovanje Zagovornik načela enakosti priporoča, naj spremeni pravila glede zavarovanja zunajzakonskih partnerjev.

Zagovornik načela enakosti je ocenil, da je možnost vključitve v obvezno zdravstveno zavarovanje po družinskem članu diskriminatorna do tistih, ki živijo v zunajzakonski skupnosti.

"Čeprav je njihova življenjska skupnost po Družinskem zakoniku pravno gledano enakovredna zakonski zvezi, se v zavarovanje po partnerju lahko vključijo šele, če ob prijavi v zavarovanje ob ostalih pogojih dokažejo tudi, da so v taki zvezi vsaj dve leti," ugotavlja zagovornik načela enakosti, ki Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) priporoča, naj merila spremeni.

Na ZZZS menijo, da je dovolj dve leti

Na Zagovornika se je sicer obrnila brezposelna ženska, ki deset mesecev živi s partnerjem, a nista poročena - zato ne more izkoristiti možnosti prijave v zdravstveno zavarovanje po družinskem članu. Zagovornik je sicer ugotovil, da Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju izenačuje položaj posameznikov v zunajzakonski skupnosti s posamezniki v zakonski zvezi pri priznanju pravice do zavarovanja po družinskem članu, a da ne po tem zakonu ne po Družinskem zakoniku ni določeno, koliko časa mora zunajzakonska skupnost trajati, da se jo pravno pripozna.

"Določeno je le, da je to zveza, ki traja "dalj časa", kar pomeni, da je možnost pravnega priznanja veljavnosti take zveze treba preverjati od primera do primera in pri tem upoštevati tudi druge okoliščine, ne le trajanja zveze," opisuje Zagovornik.

Na ZZZS pa so pojasnili, da je bil ta pogoj uveden pred 30 leti, razlogov zanj pa ne poznajo. Dve leti skupnega bivanja pa se jim zdi tudi primerno obdobje za ugotovitev, da zunajzakonska zveza traja dovolj dolgo, da se partnerjem v taki zvezi prizna možnost zavarovanja po drugem partnerju.

Zagovornik je drugačnega mnenja: "Ko ZZZS za priznanje pravic posameznikom v zunajzakonski zvezi preverja zgolj arbitrarno določen dveletni obstoj takšne zveze, namreč omeji zakonske pravice vseh tistih, ki so v zunajzakonski skupnosti, ki izpolnjuje vse pogoje za pravno priznanje njene veljavnosti, a še ne traja dve leti."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.