Slovenija
54 ogledov

Po 9,5 milijona evrov

Župani (od leve) Štor Miran Jurkošek, Dobrne Martin Brecl, Vojnika Beno Podergaj Žurnal24 main
Štirje župani. Upajo na evropski denar za izgradnjo širokopasovnega omrežja.

Laško, Štore, Vojnik, Dobrna. Vse štiri omenjene občine so kot najugodnejšega ponudnika za izgradnjo odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij izbrale podjetje GVO. “Zdaj upamo, da nam bo na razpisu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo uspelo dobiti evropska sredstva sklada za regionalni razvoj,” je ob podpisu konzorcijske pogodbe med vsemi štirimi občinami, ki določa medsebojna razmerja, dejal laški župan Franc Zdolšek. Pogodbo so s podjetjem GVO kot izvajalcem poleg Zdolška podpisali Martin Brecl, župan Občine Dobrna, Miran Jurkošek, župan Občine Štore, in Beno Podergajs, župan Občine Vojnik.

Slaba pokritost
“Mi smo hvaležni laški občini, da smo lahko partnerji v tem projektu,” je ob tem dejal Podergajs; v Vojniku je brez dostopa do omrežja še okoli tisoč gospodinjstev. Približno tretjina gospodinjstev je brez dostopa tudi v občinah Dobrna in Štore, medtem ko v Laškem te možnosti nima kar polovica oziroma natanko 1.821 gospodinjstev. “Ker smo turistična občina, se zavedamo, da brez povezave ni turizma, še zlasti ne podeželskega,” je poudaril Zdolšek. Dodal je, da je Slovenija sicer še polna tako imenovanih belih lis, zato so župani strnili moči, da bi bili skupaj uspešnejši.

Omrežje v letu in pol
“Celotna vrednost projekta brez davka znaša dobrih 16 milijonov evrov, od tega upamo na 9,5 milijona evrov evropskih sredstev, okoli 41 odstotkov pa mora prispevati izvajalec. Omrežje naj bi bilo zgrajeno v letu in pol od veljavnosti pogodbe,” je povedal Andrej Flis z Občine Laško, ki je nosilka projekta, saj ima daleč največ belih lis.

Če bodo na razpisu ministrstva dobili denar, bo dostop do elektronskih komunikacij dobilo kar 3.553 gospodinjstev v vseh štirih občinah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.