Slovenija
36 ogledov

Plombe na stotinah stanovanj

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Hipoteke. Afaktor je vpisal hipoteke na več sto nepremičninah, ki so ali so bile v lasti GPG.

Ljubljana. Direktor Gradbenega podjetja Grosuplje (GPG) Boris Dolamič je včeraj potrdil, da je bila v petek na več sto njihovih nepremičninah vpisana predznamba pridobitve hipoteke, kar smo včeraj razkrili v Žurnalu24. Hipoteke je vpisal Afaktor, družba Abanke, ki je upnik GPG. Kot pojasnjuje Dolamič, gre za nepremičnine, ki jih je GPG prodal, kupci pa se kot lastniki še vedno niso vpisali v zemljiško knjigo.

100 strani dokumentov, kjer so vpisane zaznambe hipotek, je v petek dobil direktor GPG Boris Dolamič.

Dokazovanje lastništva
To je čista goljufija in svinjarija. Tisti, ki je to naredil, je goljuf,” se je odzval Boris Grobelnik, odvetnik, ki je zastopal opeharjene kupce v Zbiljskem gaju. Grobelnik je lastnikom, ki bi zaradi vpisa hipotek Afaktorja lahko ostali brez nepremičnin, svetoval: “Če so jih kupili pred več kot 10 leti, lahko lastništvo na sodišču dokažejo na podlagi desetletne posesti. Če so jih kupili pred manj kot desetimi leti, pa bo to malo težje. Vložiti bodo morali tožbo in dokazati, da so lastniki.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Dolamič pravi, da gre za nepremičnine, ki jih je GPG gradil pred več kot 10 ali 20 leti, in da lastnikom nepremičnin v novih soseskah, kot so Trnovska vrata in Grbina v Ljubljani, Sončni dvori v Grosuplju in Zlatica na Vrhniki, ni treba skrbeti, ker je stanje v zemljiški knjigi urejeno. Dokument, ki ga objavljamo, dokazuje, da imajo razlog za skrb kupci nepremičnin v Murglah, kjer je GPG gradil hiše.

Na 50 parcel je namreč Afaktor vpisal predznambo pridobitve hipoteke.

Na vprašanje, kako lahko pomagajo, Dolamič odgovarja: “Mi ne moremo narediti ničesar. Lastniki so se sami dolžni vpisati v zemljiško knjigo. Upam pa, da bodo upniki tako razumni, da bodo zaznambe hipotek umaknili.

Prodali bi dvakrat
Pogodba z Vozili Gorica. Ker GPG podjetju Vozila Gorica dolguje slabe tri milijone evrov, je želelo dolg poravnati tudi z nepremičninami, ki so jih že prodali. Zdaj direktor Dolamič pravi, da kupci svojih nepremičnin zaradi te pogodbe ne bodo izgubili. “V njej je zapisano, da ničesar ne bodo prodali dvakrat. Med 500 nepremičninami, ki so omenjene v pogodbi, bomo izbrali in na upnike prenesli le tiste, ki še niso bile prodane.”

Afaktor le prvi v vrsti?
Podobno kot Afaktor lahko storijo tudi drugi upniki, je priznal direktor GPG: “Če bodo to naredili, bo to velik problem.” Koliko GPG dolguje Afaktorju, Dolamič ne razkrije.

Na vprašanje, ali GPG zaradi velikih finančnih težav grozi stečaj ali prisilna poravnava, pa je odgovoril: “Vsa gradbena podjetja so v finančnih težavah, tudi mi. Zato presojamo vse ukrepe za možnost sanacije.

V Abanki, ki je lastnik Afaktorja, pa so na vprašanje, zakaj so vpisali predznambo pridobitve hipoteke na parcelah GPG v katastrski občini Trnovsko predmestje, odgovorili: “Podatki, ki ste jih poslali, so premalo natančni, da bi lahko identificirali zadevo, sicer pa v Abanki ne razkrivamo poslovnih odnosov s komitenti.”

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.