Slovenija
67 ogledov

Pirc Musar mora izbrati kandidata, izbira med sedmimi

Banka Slovenije Saša Despot
Predsednica republike Nataša Pirc Musar ima do srede čas, da v DZ posreduje predlog kandidata za novega guvernerja Banke Slovenije. To bo najverjetneje storila že danes.

Največ možnosti naj bi imela državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec, ki uživa podporo največje poslanske skupine Svoboda. Za omenjeno mesto naj bi se potegovalo sedem kandidatov. V uradu predsednice Nataše Pirc Musar imen kandidatov niso razkrili.

Da vnovič kandidira je javno razkril sedanji guverner Boštjan Vasle. Med njimi se neuradno omenjajo nekdanji premier in finančni minister Tone Rop, Miha Mihič iz Delavske hranilnice, nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, viceguverner Banke Slovenije Milan M. Cvikl in Saša Jazbec, ki je po neuradnih informacijah med kandidati edina ženska.

Sašo Jazbec podpira poslanska skupina Svoboda. NSi je bil po predstavitvah najbližje Mihič, o končni podpori pa se bodo odločili, ko bo znano, koga bo na to mesto predlagala predsednica države. V Levici, SD in SDS izbire niso javno komentirali. V SD naj bi neuradno podpirali Jazbečevo in Ropa, predsednik stranke SDS Janez Janša pa je podporo izrazil sedanjemu guvernerju Vasletu.

Na poziv predsednice republike za možne kandidate za guvernerja slovenske centralne banke je v roku do 23. septembra prišlo sedem prijav. Predsednica bo v DZ predlog kandidata poslala do 23. oktobra, DZ mora o predlogu nato glasovati v 30 dneh. Glasovanje je tajno, kandidat za izvolitev potrebuje večino ali 46 poslanskih glasov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.