Slovenija
16535 ogledov

Imamo novo vlado

Danijel Krivec Saša Despot
V strankah NSi, SMC, DeSUS in SDS podprli pristop k novi koaliciji.

Člani sveta SMC so  podprli vstop v vlado pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše, so sporočili prek Twitterja. Poslanec Jani Möderndorfer je ob odhodu s seje pojasnil, da je edini glasoval proti. "Slovenija potrebuje operativno vlado, to ne bo koalicija enega predsednika, tukaj se bo delalo s konsenzom,"  je za tem novinarjem pojasnil predsednik SMC Zdravko Počivavšek.

Koalicijsko pogodbo in vstop v vlado pod vodstvom Janeza Janše je pred tem potrdila tudi Nova SlovenijaNekdanje predsednice Ljudmile Novak, ki je svoje nasprotovanje izrazila že prej, na seji ni bilo, je poročal Svet na kanalu A. 

Imajo tri ministrstva

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin je po svetu stranke povedal, da je koalicijska pogodba sprejemljiva, ni pa optimalna za člane NSi. Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo.

Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. "Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv," je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo.

Tonin bo prevzel ministrstvo za obrambo, drugi kadri pa po njegovih besedah še niso dorečeni. V medijih se sicer omenja, da naj bi Jernej Vrtovec prevzel vodenje ministrstva za infrastrukturo, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa Cveto Uršič.

V stranki so v koalicijski pogodbi sicer pričakovali bolj drzne poteze na področju zdravstva, kjer bi želeli bolj odločno postopanje v smeri odprave čakalnih vrst, da bodo uporabili vse razpoložljive kapacitete vse od začetka. "Eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine ter usmeritve in programi naših koalicijskih partnerjev," je dodal.

Za tudi Desus

Po neuradnih informacijah so tudi v DeSUS- u in to z 90 odstoki večine podprli sklep o vstopu v Janševo vlado. Vsi člani na svet stranke sicer niso prišli, izognil se mu je tudi Karl Erjavec, poroča POP TV.  

SDS: Pogajanja so bila zahtevna

"Naj se zahvalim vsem, ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije in se na koncu strinjali o ključnih prioritetah za Slovenijo v prihodnjih dveh letih. Lahko rečem, da so bila pogajanja zahtevna, da so bili koalicijski partnerji zahtevni in da smo se na koncu uspeli uskladiti v temeljnih, ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji vrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor," je v izjavi povedal Anže Logar.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je pred tem predsedniku države Borutu Pahorju prenesel predlog za imenovanje Janše za mandatarja.

"S predsednikom sva izmenjala poglede na sedanjo situacijo. Prenesel sem mu naš predlog za imenovanje našega predsednika Janeza Janše za mandatarja. Predstavili smo mu dosedanji potek dogovorov, njegova odločitev v nadaljevanju je stvar njegove presoje," je po sestanku pri predsedniku države Borutu Pahorju povedal Danijel Krivec

V izjavi je še dejal, da so vsebinsko zadeve usklajene, dokončne odločitve pa so v pristojnosti organov strank. V njihovi stranki je 26 glasov za imenovanje nove vlade in tudi za mandatarja, je povedal. Po njegovih besedah se bodo organi stranke SDS sestali še danes. 

Zorčič: Odločitev v rokah sveta stranke

Igor Zorčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Igor Zorčič iz SMC je po pogovoru s Pahorjem povedal, da so se predsedniki strank včeraj dogovorili o zadnjem besedilu osnutka koalicijske pogodbe, ki ga bo danes obravnavala poslanska skupina SMC in kasneje svet stranke, ki se bo tudi odločil, ali je takšna pogodba sprejemljiva za stranko. 

O podrobnostih v tej fazi ni želel govoriti. "Moja ocena je, da v tej fazi zadovoljuje zahteve naše stranke in verjamem, da tudi odgovarja oz. odpravlja strahove, ki so bili v preteklih tednih izpostavljeni s strani nekaterih iz civilne družbe," je povedal. 

Dodal je, da je kadrovski razrez po številu in resorjih že narejen, ne pa v smislu imen. "V kontekstu koalicijske pogodbe je treba kadrovski razrez gledati v kontekstu vsebine in načrtovanje poti te vlade," je dodal. Čeprav se njegovo ime neuradno omenja v povezavi s posameznimi ministrskimi mesti, pa mu ni še nihče ničesar ponudil, je poudaril. 

NSi trije resorji

Jožef Horvat | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Predsednika države Boruta Pahorja sem informiral, kakšno je stanje v NSi glede postavljanja nove vlade. Lahko povem, da so sinoči predsedniki koalicijskih strank parafirali koalicijsko pogodbo, ki jo bodo danes pretresali organi strank," je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Popoldne bosta zasedala izvršilni odbor in svet stranke. "Vse je še odprto," je dejal Horvat. "Kar se mene tiče je koalicijska pogodba sprejemljiva in bom v tem smislu tudi razpravljal na organih stranke."

Skladno z dogovorjenim razrezom bi NSi pripadli trije resorji, in sicer ministrstvo za obrambo, ministrstvo za infrastrukturo ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. "Imamo nabor kandidatov, a o imenih ta trenutek ne morem govoriti," je dejal Horvat.

Janez Janša in Miro Cerar Neuradno Slovenija Dogovor je sklenjen: Janša bo vodil vlado

DeSUS bo o sodelovanju z Janšo odločil zvečer

Franc Jurša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Franc Jurša iz DeSUSa je povedal, da bo o sodelovanju njihove stranke v desnosredinski koaliciji zvečer odločil svet stranke. "Predsedniku republike sem sporočil, da o tem v stranki razpravljamo, a še nič ni odločeno," je dejal Jurša. "Ko se bomo odločili, bom odločitev sporočil njegovemu uradu."

Dodal je, da bodo, v kolikor se bo stranka odločila za sodelovanje v koaliciji, vsi poslanci dali svoje glasove. Glede koalicijske pogodbe je povedal, da je bila parafirana včeraj zvečer in so načeloma z njo zadovoljni. "Iz tega, kar sem uspel pogledati, lahko rečem, da je precej tem, ki so vezane na naš program, naše interese in populacijo, ki jo v državnem zboru zastopamo," je povedal Jurša. "A pogosto je hudič v podrobnosti, ki pa jih še nismo uspeli pregledati."

Prav tako so v DeSUS zadovoljni s kadrovskim razrezom. "Resorji so znani, o tem so že govorili pred nami, zato lahko tudi mi povemo, da bomo, v kolikor bomo v vladi, vodili področje kmetijstva, zdravstva ter urad za demografijo, na katerega se bodo prenesle določene pristojnosti ministrstva za delo," je razložil Jurša. "S to odločitvijo smo zadovoljni, ta tematika je pereča, urad naj bi imel sedež izven glavnega mesta."

Dodal je tudi, da ministrska imena še iščejo. "Glede na to, da je bil Tomaž Gantar že minister v vladi z SDS in je bil takrat uspešen ter je dobro sodeloval s predsednikom vlade, mislim, da bo eden od kandidatov za ministra za zdravje," je še povedal Jurša. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 68
  • jakec1575 09:56 26.februar 2020.

    Imamo 3-4 % gospodarsko rast in oni bi to radi obrnili navzgor. povprecna placa je zrasla za 200€, minimlana na 715€. imamo bozicnice, do 1700€ regresa brez davka. upam, da jim rata dati v visjo prestavo, kot govorijo.

  • maresem 09:41 26.februar 2020.

    Komunajzarji, danes ste očitno vsi pre PC, in tolažite eden drugega. Ni zdravila za ta stres, razen štrika, kar vam ga priporočam.

  • maresem 09:39 26.februar 2020.

    Baba levičarska naj se spoka k levici, kamor spada.