Slovenija
49964 ogledov

Strašljivi prizori posledic nočnega neurja: Orkanski veter odtrgal streho

Neurja v občini Gornja Radgona
1/9
Aleš Domanjko
Kažejo se obsežne posledice nočnega neurja. Na območju Bohinja sta bili v neurju poškodovani dve osebi. Na Koroškem je orkanski veter podiral in ruval drevesa.

Neurje je ponoči prizadelo tudi večji del Gorenjske, kjer je veter odkrival strehe in podiral drevesa. Na območju Bohinja je drevo padlo tudi na vozilo družine, ki je na črno kampirala v gozdu, pri čemer sta bili dve osebi poškodovani. Na območju Naklega pa je potekala evakuacija otrok iz tabora, ki ga je uničilo neurje.

Med huje prizadetimi območji na Gorenjskem je Bohinj. Kot je povedal bohinjski župan Jože Sodja, že dolgo časa vsaj na določenih območjih občine ne pomnijo take ujme. Najhuje je bilo v vasi Kamnje, kjer je silovit veter odkrival strehe, podiral kozolce, prevrnil je tudi tovornjak.

Do ponesrečencev so se morali dlje časa prebijati

Po celotni bohinjski občini je veter polomil tudi precej drevja. Poveljnik gasilskega poveljstva Bohinj Silvo Režek je pojasnil, da se je najhujša nesreča zgodila na območju soteske, kjer je nekaj pred 3. uro zjutraj drevo padlo na šotor in avtomobil francoske družine, ki je na črno kampirala v gozdu v okolici Nomenja.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, sta bili dve osebi lahko telesno poškodovani. Poškodovana sta bila moški, ki je bil v šotoru, in ženska, ki je bila v avtomobilu. Trije otroci, ki so bili v avtomobilu, niso bili poškodovani. Na kraju jim je pomoč nudilo zdravstveno osebje in moškega ter žensko prepeljalo v Splošno bolnišnico Jesenice. Policisti pa zbirajo obvestila in vodijo postopek.

Režek je pojasnil, da je zaradi podrtega drevja na cesti skozi sotesko trajalo kar nekaj časa, da so se prebili do omenjene družine. Posredovali so tako bohinjski kot blejski gasilci. "Do kraja nesreče smo se skušali prebijati z obeh strani, saj je bilo treba požagati ogromno drevja," je povedal Režek.

Na območju Bohinja je sicer danes aktiviranih 11 prostovoljnih gasilcih društev. Že od sredine noči je na delu več kot 80 gasilcev. "Ogromno dela je bilo na cestah, saj so bile nekatere vasi odrezane in ključno je bilo, da smo čim prej vzpostavili prevoznost," je dejal Režek. Prioritetno so začeli prekrivati tudi stanovanjske hiše, trenutno pa so poteka še sanacija gospodarskih poslopij. "V prihodnjih urah računamo, da bo nujna sanacija končana, da ob morebitnem novem neurju ne bo dodatne škode," je pojasnil.

Poveljnik štaba Civilne zaščite Občine Bohinj Dušan Pfeifer je povedal, da pomagajo tudi zasebniki z dvigali, na terenu so tudi zaposleni režijskega obrata, Gozdno gospodarstvo Bled pa skrbi za odstranjevanje podrtih dreves. To poteka tudi na območju Ribčevega laza pod Skalco, kjer prosijo ljudi, naj se zaradi varnosti umaknejo z območja. Zaradi varnosti so tudi na določenih delih bohinjskih kampov umaknili turiste na varnejše lokacije. V samih kampih sicer večjih težav neurje ni povzročilo.

Večji del Bohinja je bil ponoči brez elektrike, oskrba z električno energijo je bila motena tudi ponekod drugod na Gorenjskem. Kot so za STA pojasnili v Elektru Gorenjska, je bila oskrba z elektriko okoli 3. ure zjutraj prekinjena v Železnikih in v Bohinju. Dežurne ekipe so rezervno napajanje uspele vzpostaviti v zgodnjih jutranjih urah.

Brez električne energije so ostale tudi nekatere višje ležeče in težje dostopne vasi, kot so Zgornje Jezersko, vasi v okolici Podnarta, prav tako področje Uskovnice in Pokljuke. Trenutno je brez električne energije približno 700 odjemalcev na območju Elektro Gorenjska. Vse razpoložljive ekipe so na terenu od jutranjih ur in vzpostavljajo rezervno napajanje. Največ težav pri popravilu napak povzročajo podrta drevesa ob srednjenapetostnih daljnovodnih povezavah.

Neurja v občini Gornja Radgona | Avtor: Aleš Domanjko Aleš Domanjko

Veter je ponoči podiral drevje na večjem delu Gorenjske. Na območju Naklega je neurje uničilo tabor na sotočju Tržiške Bistrice in Save. Gasilci so poskrbeli za evakuacijo otrok iz tabora in nadaljujejo sanacijo in odstranjevanje dreves.

Številne gasilske enote so na delu tudi drugod. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo na območju občine Cerklje na Gorenjskem v neurju podrtih več dreves, zaprtih lokalnih cest in poškodovanih objektov. Več dreves je veter podrl tudi na območju radovljiške občine. Prav tako je veter drevesa podiral na območju kranjske mestne občine, kjer je odkritih tudi nekaj streh na objektih. Na območju Šenčurja je veter odkril streho na gospodarskem objektu, na Jezerskem pa je drevo padlo na stanovanjsko hišo.

Agencija za okolje opozarja, da bo danes še naprej nestanovitno s pogostimi plohami in nevihtami. Možna so neurja. Razglasili so oranžno opozorilo. Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki

Zaradi podrtih dreves zaprte nekatere ceste, ljudje brez elektrike

Neurje z orkanskim vetrom je davi prizadelo celotno Koroško. Veliko dreves se je podrlo na ceste, električne vode, tudi na objekte in avtomobile. Po dosedanjih podatkih slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje v ujmi ni bil kdo poškodovan. Veter je med drugim odkril streho gospodarskega objekta na Muti in cerkev sv. Petra na Kronski gori.

Zaradi podrtih dreves so bile zaprte nekatere lokalne in državne ceste, na več območjih je bila prekinjena dobava električne energije. Pristojne službe so na terenu že več ur in odstranjujejo posledice, je za STA povedala vodja slovenjgraškega regijskega centra za obveščanje Nada Jeseničnik Krajnc. Pričakuje, da bodo tekom dneva dobili še več podatkov o posledicah ujme v regiji.

Aktivirani so gasilci, delavci podjetja Voc Celje in komunalnih služb, elektro podjetja in druge službe ter prostovoljci, v občini Muta so aktivirali tudi štab civilne zaščite.

Neurja v občini Gornja Radgona | Avtor: Aleš Domanjko Aleš Domanjko

Na območju industrijske cone podrlo več dreves

Tam je med drugim orkanski veter podrl veliko drevja na območju industrijske cone, kjer že več ur poteka odstranjevanje velikih dreves, ki so se podrla na ceste. V industrijski coni je na gospodarskem objektu tudi odkrilo streho, odkrilo je tudi nekaj drugih streh na objektih, je za STA povedala županja Občine Muta Angelca Mrak.

Orkanski veter je veliko škode povzročil tudi v drugih delih občine, trenutno je zaprta tudi cesta na Sv. Primož. V občini Muta v petek pričakujejo študente delovne brigade, za katere imajo po besedah županje sicer že določena delovišča, pričakuje pa, da jim bodo pomagali tudi pri odstranjevanju posledic neurja.

Na Koroškem je bilo več ur zaprtih tudi nekaj državnih cest. Po zadnjih podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste je zaradi posledic neurja popolnoma zaprta še državna cesta Dravograd-Bukovje-Trbonje, medtem ko so na ostalih prej zaprtih cestah posledice ujme že odstranili.

Na območju Mestne občine Slovenj Gradec so sunki vetra podirali drevesa in odkrili nekaj streh ter poškodovali več objektov in vozil. Najhuje je bilo na območju Pameč, Trobelj, Rahtela, Gmajne, Raduš in Gradišča.

Že od zgodnjih jutranjih ur so na delu sodelavci Komunale Slovenj Gradec. Pri odstranjevanju posledic neurja sodelujejo vsa gasilska društva v občini z operativnim štabom v gasilskem domu v Pamečah, na pomoč so jim priskočili tudi gasilci iz sosednje občine Mislinja ter slovenjgraški gozdarji z vso razpoložljivo opremo, so na svoji spletni strani zapisali pri slovenjgraški občini.

Na Ravnah na Koroškem pa je med drugim močan veter izruval in podrl več dreves v Grajskem parku, zato z občine pozivajo ljudi, naj v park ne zahajajo, dokler pristojni ne odstranijo poškodovanega drevja in sporočijo, da je park varen za obiskovalce.

Vetrolom. Posledice neurja v Rakičanu.

Posted by Ciklon.si on Wednesday, July 12, 2023

Tudi v tej občini so gasilci javnega zavoda in člani prostovoljnih gasilskih društev, gozdarji ter zaposleni na JKP Ravne že od zgodnjih jutranjih ur na terenu, je objavila občina.

Morali reševati tabornike

Orkanski veter je pihal tudi na območju občine Radlje ob Dravi. Tam je po poročanju spletnega Večera na Dobravi na območju taborniškega prostora, kjer je taborilo več tabornikov, veter podrl in polomil najmanj 15 dreves, med drugim so ta padla tudi na zunanje tuše in štiri avtomobile.

Tabornike iz Cerkelj na Gorenjskem, skupno jih je tam v šotorih spalo 50, so delno namestili v bližnji hiši, starejše otroke pa so radeljski gasilci odpeljali v gasilski dom in jih nato nastanili v radeljskem hostlu, je še poročal Večer.

Na širšem Celjskem in v Šaleški dolini precejšnja škoda po neurju

Neurje z nalivi in sunki vetra je proti jutru precej škode povzročilo tudi na širšem Celjskem in v Šaleški dolini. Ob 9. uri je bilo brez električne energije nekaj več kot 4150 odjemalcev na območju Elektra Celje, od tega približno polovica na območju distribucijske enote Celje, na območju velenjske enote pa nekaj manj kot 300. Na terenu so vse elektromontažne ekipe Elektra Celje, je družba zapisala na svoji spletni strani.

Na območju občine Velenje je močnejše neurje z nalivi in sunki vetra povzročilo večjo materialno škodo na komunalni in prometni infrastrukturi, saj se je podrlo veliko dreves, poroča center za obveščanje.

Meteorna voda je zalila kleti stanovanjskih objektov, veter pa je odkril nekaj stanovanjskih hiš in kmetijskih objektov. Posledice neurja na 35 lokacijah odstranjujejo gasilci iz več gasilskih društev, je poročal center za obveščanje.

Iz Mestne občine Velenje pa so medtem sporočili, da so intervencijske ekipe že zagotovile prevoznost cest in sanirale najbolj prizadeta območja. Škodo si je na terenu ogledal tudi velenjski župan Peter Dermol s sodelavci.

Zaradi neurja je bilo na območju velenjske občine po doslej zbranih podatkih odkritih 15 streh gospodarskih in stanovanjskih objektov ter podrtih veliko dreves, kar nekaj je škode tudi zaradi poplavljenih kletnih površin.

Škodo bodo ocenjevali naknadno

Že od zgodnjih jutranjih ur je na terenu več kot 100 gasilcev, prav tako so na terenu predstavniki civilne zaščite in koncesionarja za vzdrževanje mestnih zelenic ter pogodbena podjetja civilne zaščite. Sanacija posledic se nadaljuje, škodo bodo ocenjevali naknadno, so zapisali pri občini.

Podobne posledice je po podatkih centra za obveščanje ujma povzročila tudi na območju občin Celje, Vojnik, Žalec, Braslovče, Dobrna, Podčetrtek, Polzela, Rečica ob Savinji, Šmartno ob Paki in Šoštanj, kjer so povsod posredovali gasilci, na delu pa so tudi druge službe.

Na območje občine Žalec je neurje med drugim odkrilo streho senika, v občini Braslovče je zalilo klet stanovanjskega objekta in podrlo drevesa na cestišče. Na območju občine Celje je zalilo podvoz, podrlo nekaj dreves in odkrilo strehe stanovanjskih hiš.

V Dobrni so sunki vetra drevesa podrli na osebna vozila in stanovanjske objekte, v občini Šentjur pa je veter odkril strehe stanovanjskih hiš in podiral drevesa, med drugim še navaja center za obveščanje, kjer podatke že zbirajo.

posledice neurja na Cankovi | Avtor: sobotainfo.com sobotainfo.com

Gasilci posredovali na 250 intervencijah

Zgodaj zjutraj je del Pomurja zajelo neurje z močnim vetrom in točo, veter je odkrival strehe in podiral drevesa. Ta so med drugim padla na cesto v Podgradu in Gornji Radgoni, pa tudi na objekte. Veter je odkrival strehe hiš, v Turnišču in na Cankovi tudi osnovni šoli, poplavljene so bile ceste, ponekod je za nekaj časa zmanjkalo elektrike.

Gasilski regijski poveljnik Dušan Utroša je davi novinarjem povedal, da gasilci posredujejo na 250 intervencijah. V občinah Gornja Radgona in Murska Sobota delujeta tudi občinska štaba civilne zaščite.

Na območju Gornje Radgone gasilci, ki so na terenu od 4. ure, in ekipe komunalnih podjetij odpravljajo posledice jutranjega neurja, ki je povzročilo precejšnje razdejanje. O tem poročajo iz občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Ljutomer, Cankova, Tišina, Murska Sobota, Turnišče, Dobrovnik in Beltinci.

posledice neurja na Cankovi | Avtor: sobotainfo.com sobotainfo.com

Med drugim je v Podgradu drevo padlo na hišo, v Gornji Radgoni na objekt, poplavljenih je bilo več cest, na Simoničevem bregu, Policah in v Hercegovščaku je veter odkrival strehe. Pri vrtcu v Gornji Radgoni je veter izruval nekaj velikih dreves, uničena so tudi igrala in del ograje. Več mladih dreves je polomil in izruval v radgonskem parku.

"V štabu na osnovi medsosedske pomoči med občinami gasilske enote premikamo iz tistih občin, ki niso del bile deležne posledic neurja, da pomagajo v ogroženih občinah. V pripravljenosti je celotna pomurska gasilska regija, pomoč bodo dobili vsi. Morajo pa ljudje razumeti, da smo omejeni z resursi, a bo vsak deležen pomoči," je dejal gasilski poveljnik Utroša. Prebivalce prosi za strpnost.

Župan Mestne občina Murska Sobota Damjan Anželj je za sobotainfo.com povedal, da je škodo težko oceniti, a bo ta, po do zdaj videnem, krepko presegla deset milijonov evrov. 

posledice neurja Rakičan | Avtor: sobotainfo.com sobotainfo.com

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar Zala
    Zala 15:12 13.julij 2023.

    Klimatologinja, gospa Lučka Bogataj, je že pred leti napovedala, da se bo globalno segrevanje pri nas izrazilo kot nenadne količinsko silotive padavine, ki jih bo spremljal zelo močan veter. Takrat so se ji mnogi smejali in pisali neprimerne komentarje. Danes ...prikaži več je to naša realnost. In zadeve so šele v zagonu.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:32 13.julij 2023.

    Zgleda bo treba strehe narediti ravne in iz betona