Slovenija
5 ogledov

Opozicija kritična do dela vlade

Katarina Kresal BOBO Žurnal24 main
Tri leta vlade Janeza Janše so ocenili tudi opozicijski veljaki. Ti se večinoma strinjajo, da vlada ni delala tako dobro, kot trdi sama.

Kot je za Televizijo Slovenija dejala predsednica LDS Katarina Kresal, je vlada s svojim načinom dela povzročila, da ji ljudje ne zaupajo več. Kot največjo napako vladi očita, da je svoj mandat, ki ga je dobila na volitvah, imela za neomejeno pooblastilo, da lahko regulira prav vsak sistem. Tako se je vlada denimo lotila šolstva, zdravstva, pravosodja, medijev, pri čemer je želela utišati vsako kritiko, ni poslušala nobene kritike in si je želela organizirati celo svojo lastno opozicijo, je bila kritična Kresalova. "Tak način dela, ko je vlada sprožila pravi val kadrovskih zamenjav, je povzročil, da se ljudje te vlade bojijo in ji ne zaupajo več. Nobena zaupnica ne bo več povrnila vladi zaupanja ljudi," je dejala predsednica LDS.

Potrč pravi, da je odločitev, da se leta 2004 niso pridružili vladi, prava. © BOBO

 
Predsednik Zares Gregor Golobič je prepričan, da so imeli volivci na zadnjih državnozborskih volitvah leta 2004 prav in so si želeli spremembe. "Vlada je bila obsojena na uspeh, doživela je veliko odobravanja ob svoji postavitvi, tudi opozicija ji je priznavala vso pravico, da obljube in pričakovanja izpolni. V tem smislu vlada ni imela težkega dela in je imela veliko priložnosti, zato je danes ta polom, ta padec zanjo toliko bolj boleč," je dodal Golobič. Ključni problem, ki ga Golobič vidi, je, da je vlada poskušala uveljaviti "neki komandni princip in uveljavlja merila izključevanja, 'našosti', 'vašosti', ne pa sposobnosti" .

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč meni, da je bila odločitev, da se niso leta 2004 pridružili vladi, prava. Takrat, ko so imeli možnost odločiti se za sodelovanje v vladi ali ne, so opozarjali na to, da sodelovanje v vladi z Janšo pomeni na vsak način delati samo to, kar si bo on zamislil kot dobro rešitev in podrejati se njegovemu mnenju in stališčem. Danes se to jasno kaže, dodaja Potrč.

Golobič: Janša z odstopom ni mislil resno

Golobič (na sliki desno) meni, da je vlada razočarala volivce, saj je leta 2004 obljubljala korenite spremembe. © BOBO

 
V opozicijskih strankah zavračajo pomisleke, da niso želeli sprejeti izziva, ki jim ga je z možnostjo odstopa ponudil premier in prevzeti vlade. Golobič meni, da v osnovi predsednik vlade ni mislil resno. Če bi odstopil, so bili pripravljeni podpreti predčasne volitve kot najbolj korektno opcijo, je menil Golobič. Omenjali so tudi možnost tehnične vlade, vendar volje ni bilo. Predsednik vlade je na neki način rekel, da bi želel biti v opoziciji, ob tem, ko ima večino v parlamentu, česar svet ne pozna, ugotavlja Golobič. "Verjamem v ljudi in ljudje niso bili tako naivni, da bi sprejeli igro, ki jo je ponujal Janez Janša. Kako naj SNS s šestimi poslanci sestavi vlado?" se je vprašal poslanec SNS Sašo Peče . Po Pečetovem mnenju je bil "Janša čudovit opozicijski politik, taktik umazanih iger iz ozadja, za vladajočega, človeka številka ena, ki ima v rokah škarje in platno, pa je treba nekaj več. Treba je graditi na zaupanju med ljudmi in veri v boljšo prihodnost, ne pa na izključevanju."

Potrč: Vlada prepočasna pri inflaciji

Peče opozarja, da državljani gospodarske raste ne čutijo in da so samo evropske samo cene. © BOBO

 
V zvezi z inflacijskimi gibanji in podražitvami je Potrč prepričan, da vlada ni pravočasno ukrepala. Verjela je, da je za inflacijo kriva tujina in evro, ne pa tudi domače razmere. Vlada bi morala po njegovem mnenju pravočasno sprejemati ukrepe, ki bi ji pomagali brzdati inflacijo. Golobič krivca za razmere vidi v zmedi in popolni neusklajenosti ministra za finance in ministra za gospodarstvo, predsednik vlade pa želi mandat končati kot opozicijski vodja, ki kaže na krivca navzven. Kdor je njegov aktualni politični nasprotnik, ta je krivec za resne probleme, je prepričan prvak Zares. Peče opozarja, da državljani gospodarske rasti ne čutimo. "Plač nimamo evropskih, imamo pa evropske cene ." Razmere niso take, kot nam jih prikazujejo predstavniki vlade, še dodaja. Ko gre gospodarstvu dobro, je treba kaj privarčevati, ta vlada pa samo še troši, s čimer povečuje pregretost gospodarstva in povečuje inflacijo, je prepričana Kresalova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.