Slovenija
2924 ogledov

Odšlo bo 27, ne 11 zaposlenih, še več jih bo dobilo nove pogodbe

Delo Anže Petkovšek Delova stolpnica Črna vdova
Novinarski organizaciji protestirata proti odpuščanju na Delu.

"Novinarski organizaciji protestirata proti uničevanju časnika Delo in nepoštenemu ravnanju poslovodstva Dela, ki izigrava zakonodajo in socialni dialog, ugotavljamo tudi, da se tako ruši slovensko (časnikarsko) novinarstvo, čemur ostro nasprotujemo," so v skupni izjavi zapisali v Društvu novinarjev Slovenije in Sindikatu novinarjev Slovenije. "Z odpustitvijo zaposlenih, ki so danes prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi, poslovodstvo družbe Delo uradno začenja izvajati program razreševanja presežnih delavcev."

94 jih bo dobilo ponudbo nove pogodbe

Dodajajo, da je bilo po programu nazadnje predvidenih 11 odpovedi delovnega razmerja in 94 odpovedi pogodb o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe. "Poslovodstvo Dela pa odpušča mimo zakonodaje in socialnega dialoga," poudarjata novinarski organizaciji. "Do 15. januarja, ko je poslovodstvo sprejelo program razreševanja presežnih delavcev, je že odšlo 16 zaposlenih, ki so družbo v treh mesecih izrednega stanja, pod pritiskom napovedanih odpuščanj, zapustili sporazumno. Dejansko torej ne bo odšlo 11 zaposlenih, kot je bilo predvideno s programom, temveč 27 zaposlenih."

Pozivajo ministrstvo za delo

V novinarskih organizacijah pozivajo Ministrstvo za delo, naj preveri možnosti zlorab v veljavni ureditvi kolektivnega odpuščanja. "V vodilni medijski družbi na področju tiskanih medijev bo torej v treh letih četrtina manj zaposlenih novinarjev," še poudarjajo pri sindikatu in društvu novinarjev. "Velika in nepopravljiva škoda bo predvsem pri vsebinah nacionalnega dnevnika in lokalnih vsebinah, saj je Delo praktično ostalo brez dopisniške mreže."

Poslovodstvo Dela zato ponovno pozivajo "k spoštovanju družbene vloge medija v demokraciji ter upoštevanju interesa in potrebe javnosti po kakovostni informaciji".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Skira 18:45 18.februar 2020.

    Odvisni novinarcki bog ne bo pomagal, Stojan bo kmalu ostal sam

  • McClain 18:42 18.februar 2020.

    Pa drugo leto še ene 25. Forum 21 pa to...

  • johan12 17:52 18.februar 2020.

    Ej Stojan Stojan....(Petrič op.). Ne vem kako so te stisnili, da si pristal in na odgovorna mesta postavil Urbasa in Co. iz Financ. Njihov negativen prispevekk osiromašenju časnika je več kot viden. Tistih nekaj srahih in prodornih Žerdina, Markeša in ...prikaži večin CO. je prav škoda za ta podn.