Slovenija
59 ogledov

Odrešitev še pred božičem

Sporazum je podpisan, a bosanski delavci bodo morali počakati še na ratifikacijo Žurnal24 main
Sporazum pred podpisom. Delavce razburja najemnina v domu.
Če delavci nimajo dela in ne denarja za plačilo življenjskih stroškov, obstajajo druge institucije, ki ljudem pomagajo.
Alenka Gril, stečajna upraviteljica Vegrada

“Sedemnajstega decembra bo podpisan sporazum med Slovenijo in BiH. Tako bodo lahko denarno nadomestilo za čas brezposelnosti končno dobili tudi vsi tisti nekdanji delavci Vegrada, ki nimajo stalnega dovoljenja za bivanje in jim je ta pravica mirovala. Tristo triintrideset delavcev, ki dovoljenje imajo, pa je prvo celotno mesečno nadomestilo že prejelo v torek,” je povedal sindikalist Srečko Čater.

Previsoka najemnina?
Tiste, ki ta čas še vedno bivajo v samskem domu v Velenju – stečajna upraviteljica Alenka Gril ga je za 10 tisoč evrov na mesec oddala v najem Humanitarnemu društvu Mali princ –, pa razburja domnevno visoka najemnina. “Najemnina znaša 115 evrov na osebo,” je razložil Čater. Nevenka Lempl, koordinatorica šaleškega odbora za pomoč občanom, pa je že napovedala, da se bodo s stečajno upraviteljico sestali in poskušali doseči, da bi se najemnina znižala.

“Gre za osnovne stroške”
“Ne gre za zaslužek, ampak za to, da pokrijemo osnovne stroške, ob tem, da imajo ti ljudje tudi topel obrok,” je dejal generalni sekretar Humanitarnega društva Mali princ Igor Kristl. Naštel je, da gre za stroške ogrevanja, vode, elektrike, kabelske TV, pa tudi čiščenja in pranja posteljnine. “Najemnina se mi zdi primerna, žal pa so stroški res visoki,” meni Grilova, ki ji stečajna zakonodaja ne dovoljuje, da bi dom v najem dala brezplačno. “Problem je, da so delavci, ko so še delali, plačevali simbolično ceno, kar je bilo glede na njihove prihodke logično, zdaj pa so brezposelni, nadomestila so nizka in za plačilo denarja enostavno nimajo dovolj,” je razložila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.