Slovenija
9471 ogledov

"Odprla se bo ostra ideološka vojna, vlada pritiska ne bo zdržala!"

evropske volitve 2024,  Svoboda Saša Despot
Bo Svoboda z Robertom Golobom na čelu uspela uresničiti voljo volivcev, ki so jo izkazali na referendumih?

Predsednik vlade Robert Golob je po včerajšnji razglasitvi rezultatov referendumov, kjer so volivci glasovali štirikrat za, zagotovil, da bo vlada glede pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in pri gojenju ter predelavi konoplje v medicinske namene, kjer so zakonske podlage že pripravljene, do konca leta pripravila zakonodajne rešitve. Referendumi so bili sicer posvetovalne narave. "Zmaga referendumskega 4xZA je velika zmaga koalicije in svobodoljubne Slovenije. Hkrati je zaveza za Goloba, ki je nekoč rekel, da bo delal reforme, ki jih ljudje želijo. Zdaj so mu ljudje poslali jasno sporočilo, da imajo premalo osebne svobode in naj Svoboda poskrbi zanjo," ocenjuje analitik Igor Pribac. 

"Vlada nima idejne moči, da bi katerikoli referendum spravila do sprejema"  

"Rezultati referendumov zavezujejo vlado, da bo zakone s tega področja pripravljala. Verjetno ne bo vseh pripravila oziroma, jih bo v javni razpravi zamrznila, ker nima idejne moči, da bi kateregakoli uspela spraviti do sprejema v državnem zboru. Če bi ta politična volja obstajala, potem bi to ta vladana večina že lahko naredila. Odprla se bo ostra ideološka vojna o prioritetah Slovenije in vladna stran ne bo uspela zdržati pritiska vseh dobro organiziranih strokovnih in iniciativacijskih javnosti za sprejem zakonodaje," ocenjuje politolog Igor Lukšič. 

Trije referendumi nepotrebni, vladna koalicija ima zadostno podporo

Volivci so na vseh štirih referendumih glasovali v večini za, najbolj tesen pa je bil izid pri vprašanju glede konoplje za omejeno osebno rabo, najbolj prepričljivo pa so podprli uvedbo preferenčnega glasu na volitvah v državni zbor. "Zakon o volitvah daje lažno upanje, da bo zaradi večine na referendumu zakon sprejet, vendar potrebuje dvotretinjsko podporo v državnem zboru, ki je pa doslej nikoli ni dobil in je tudi v tem mandatu ne bo. Druge tri zadeve niso potrebovale referenduma, ker ima Svoboda in vladna koalicija dovolj glasov, da bi jih že lahko sprejela, pa jih cepetavo ni hotela ali ni znala," je kritičen Lukšič. 

Preberite še:  evropske volitve Slovenija "SDS je zmagovalka, a to ne pomeni, da bo zmagovalka parlamentarnih volitev!"

Predsednik vlade Robert Golob je ob razglasitvi referendumskih rezultatov sinoči na štabu stranke ocenil, da da je Svoboda dosegla vse tri svoje cilje, vključno z najvišjo volilno udeležbo na evropskih volitvah doslej. "To je bil danes naš glavni cilj – da na evropske volitve pripeljemo čim več volivcev. Vesel sem, da je bila volilna udeležba daleč največja do zdaj," je dejal Golob. Volilna udeležba na evropskih volitvah je bila nekaj več kot 41-odstotna, kar je bistveno več kot leta 2019, ko je bila volilna udeležba 28,89 odstotka. 

Zmaga LMŠ

"Napovedi in pričakovanja so bili pri realistih izpolnjeni," pravi Lukšič, ki pa meni, da je Golob sinoči vendarle doživel presenečenje. "Glede na izjave pa je gotovo bil presenečen predsednik vlade in Gibanje Svoboda, kjer so še po oddaji glasov verjeli, da bodo na volitvah zmagali. Na listi Svobode sta zmagala predstavnika LMŠ, to je stranke, ki se na zadnjih parlamentarnih volitvah ni uvrstila v parlament. To seveda ni bilo presenečenje, saj se je izkazalo, da je to največ, kar Gibanje Svoboda na listi lahko ponudi. Med kandidati je gotovo lahko najbolj presenečen Marjan Šarec, ki je verjel, da bo na listi samo zapolnil izpraznjeno mesto po Klemnu Grošlju, na listi SDS pa se lahko veseli Zala Tomašič, ki je z veličastno kampanjo uspela."

Komentarjev 22
  • matermila 08:17 11.junij 2024.

    Pribac? A ni to tisti Pribac, ki so ga fliknili iz faksa ker je nadlegoval študentke? Kaj on počne kot komentator, on bi moral biti skrit v mišji luknji. Ne, ne, ker je naš, ker je levak.

  • andrija 05:34 11.junij 2024.

    toliko nastopov pred kamerami in toliko novih obljub,ki jih je dal ta teden ga je povsem izčrpalo zato si gotovo zasluži trimesečni poletni dopust,ostalo pa bo naredil v drugem mandatu,medtem pa bo šel še na inštrukcije k jankoviču

  • jakec1575 21:35 10.junij 2024.

    igor luksic, clovek ki ni naredil absolutno nic takrat ko je imel prloznost