Slovenija
19054 ogledov

Občine, kjer vas bodo za napačno parkiranje najbolj olupili

ljubljana10.12.08...bs-3...bs3...puhova ulica...redar...parkiranje...foto: zurna
1/5
Žurnal24 main
Pod drobnogled smo vzeli kazni in globe za napačno parkiranje v enajstih večjih slovenskih občin. Zaradi velikosti mest sta na vrhu spiska Ljubljana in Maribor, ko smo v enačbo vključili število prebivalcev, se je seznam močno premešal.

Največ parkirnih listkov spišejo redarji v prestolnici, samo lani so jih več kot 40 tisoč, zato se s plačanimi globami v ljubljanski proračun natače tudi največ denarja. Lani so prekrškarji plačali prek 2,2 milijona evrov.

Ko v enačbo vključimo število prebivalcev mesta (izračun je seveda poenostavljen, kazni plačujejo tudi prebivalci drugih krajev, ki se v Ljubljano pripeljejo), ugotovimo, da je posamezen Ljubljančan lani plačal za 7,8 evra kazni, v letih pred tem je bil znesek še višji.


V štajerski prestolnici so lani za napačno parkiranje kaznovali trideset tisoč voznikov manj kot v Ljubljani in izrekli za okoli 400 tisočakov glob. Prekrškarji so v povprečju plačali dobrih 35 evrov kazni. Še leta 2013 so mariborski redarji za napačno parkiranje kaznovali več kot 20 tisoč voznikov.

Obvestilo o prekršku | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Velenjčani so pri izračunu plačila glob na prebivalca na vrhu seznama. Vsak prebivalec Velenja je lani v povprečju v mestni proračun prispeval skoraj 13 evrov. Redarji so kaznovali 3.642 voznikov, ki so plačali skoraj 320 tisočakov - vsak kaznovani torej v povprečju nekaj manj kot 90 evrov.

Najbolj radikalno se je število kazni za napačno parkiranje zmanjšalo v Novem mestu. Še leta 2013 jih je bilo 2.205, lani le še 930. Za 60 odstotkov se je zato zmanjšal tudi znesek, ki so ga z globami v novomeški proračun prejeli vozniki.

Zelo vestno parkirajo prebivalci Ptuja (obstaja seveda tudi možnost, da jim redarji večkrat pogledajo skozi prste), kjer je v preteklem letu vsak domačin v povprečju plačal 2,44 evra globe. V občinski proračun se je tako lani nateklo nekaj več kot 43 tisoč evrov, povprečna višina kazni prekrškarjev pa je znašala 26,7 evra.

Redar | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban
Iz Celja so nam poslali le podatek o številu izrečenih kazni, med letoma 2013 in 2017 se je zmanjšalo skoraj za polovico (z 8.598 na 4.529).

Po znesku globe za napačno parkiranje na prebivalca izstopata tudi Murska Sobota in Koper. Vsak Koprčan je lani v povprečju plačal dobrih deset evrov, vestni redarji so občinski proračun odebelili za 258 tisočakov. Globa na prebivalca v Murski Soboti pa je ob preračunu znašala skoraj 12 evrov. V murskosoboški proračun se je tako lani nakapljalo 131 tisoč evrov.

ljubljana10.12.08...bs-3...bs3...puhova ulica...redar...parkiranje...foto: zurna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prometnih predpisov se vozniki držijo v Novi Gorici in Slovenj Gradcu, kjer je lani povprečje plačanih glob na prebivalca znašalo 2,7 evra.

Povprečna višina globe za prekrškarje je v Novi Gorici znašala nekaj manj kot 17 evrov, v Slovenj Gradcu 25 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Prekrškar 00:11 17.maj 2018.

    V Novem mestu zato upad prekrškov, ker sploh ni redarjev, ki bi pisali globe. Kazni za napačno parkiranje, za zaparkiranje intervencijskih poti, za prehitro vožnjo skozi mesto skorajda ne pišejo. S klicem na policijo so povedali, naj si ne želimo, ...prikaži več da bi začeli pisati kazni, ker bo tega preveč, ker ni dovolj urejenih parkirišč. Torej, kapo dol Jankoviću, ki se je lotil urejati mesto, kot je treba.

  • Avatar praufo
    praufo 11:10 16.maj 2018.

    parkiranje je na občinskih tleh edina nepravilnost, ki jo naredijo posamezniki ... a ste mogoče gospodje občinarji razmišljali, da je včasih še kaj drugega narobe? hmm? no, zastonj ne bom delil namigiv

  • Avatar Leon
    Leon 08:40 16.maj 2018.

    V Mariboru redarji štrajkajo že nekaj let ,kar pomeni,da opravljajo samo nadzor okoli občine ,kjer jih lahko opazi župan and Co . Vse ostalo je prepuščeno številu KS ali KW motorja ,kar pomeni večji avto imaš ,manj možnosti,da te kaznujejo ...prikaži več . Posebnost je parkiranje na zelenicah in pločnikih ,katerih za urejanje plačujemo občani podjetju Nigrad . Seveda tudi tega redarji ne zaznajo .So pa redarji opaznejši na Lentu ko odprejo letne vrtove . To je MB redarstvo .