Slovenija
53 ogledov

Novorojenčki se učijo ves čas

Žurnal24 main
Otroci se med spanjem učijo, trdijo znanstveniki. Raziskavo so izvedli na novorojenčkih in ugotovili, da se njihov spanec razlikuje od spanca odraslih.

Znanstveniki z univerze na Floridi so tako prišli do ugotovitve, da možgani novorojenčkov pravzaprav delujejo ves čas, čeprav imamo občutek, da večino dneva prespijo.

Menijo, da se njihovi možgani neprestano prilagajajo okolici, v čemer se razlikujejo od odraslih; črpanje informacij iz sveta okoli njih se tako nikoli ne neha.

"Našli smo osnoven vzorec učenja spečih novorojenčkov, način učenja, ki pri odraslih niso nikoli vidni. Bolje se učijo, kot smo mislili. Študije v preteklosti so pokazale, da se tovrsten način učenja kaže pri budnih novorojenčkih, to pa je prva raziskava, ki to potrjuje tudi za čas spanca," je dejala psihologinja Dana Byrd, sicer ena od avtoric raziskave.

Ta raziskava bi lahko pomagala pri ugotavljanju, kdo od otrok se razvija počasneje, kot je normalno, ter identificiranju bolezni, kot sta avtizem in disleksija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.