Slovenija
442 ogledov

Novo o sistemu alarmiranja prek obvestil na telefone

Mobilni telefon Profimedia
Ministrstvo za kohezijo je odobrilo evropska sredstva za javni razpis za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega alarmiranja v primeru nevarnosti prek opozorilnih obvestil na mobilne telefone.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo ga bo tako v uradnem listu predvidoma objavilo še danes. Na voljo bo 3,5 milijona evrov.

Javni razpis sodi v okvir programa evropske kohezijske politike. Evropski sklad za regionalni razvoj bo zanj prispeval 2.152.692 evrov, vrednost celotnega razpisa pa bo 3.499.999 evrov, piše v sporočilu za javnost ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj. Zajeten znesek denarja bo potreben tudi za letno vzdrževanje sistema. Več o tem tukaj.

Sredstva bodo namenili za vzpostavitev, vzdrževanje in upravljanje sistema množičnega javnega obveščanja in alarmiranja s posredovanjem opozorilnih obvestil na mobilne telefone, kot je obveščanje v primeru naravnih in drugih nesreč ter alarmiranje v primeru neposredne nevarnosti.

Sistem bo med drugim omogočal obveščanje in alarmiranje tudi za gluhe in naglušne. Za končnega uporabnika mobilnih storitev bo javno obveščanje in alarmiranje s posredovanjem opozorilnih obvestil uprave za zaščito in reševanje brezplačno, so navedli.

Na ministrstvu so prepričani, da se bo z vzpostavitvijo navedenega sistema "povečala varnost v državi s pravočasnim obveščanjem in alarmiranjem ljudi preko različnih komunikacijskih kanalov".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 16:33 17.maj 2024.

    Malce smo pozni, sosedje so nas v tem prehiteli. Upam, da pri nas ne bo po porodnih težav v smislu lažnih alarmov kot, so jih bili deležni Hrvati..