Slovenija
676 ogledov

Novo o samotestiranju osnovnošolcev

Samotestiranje Profimedia
Ravnatelji osnovnih šol so podali svoje predloge glede predvidenega samotestiranja osnovnošolcev zadnje triade.

Ravnatelji osnovnih šol so na današnji predstavitvi poteka samotestiranja na novi koronavirus za učence tretjega triletja predlagali, da bi se učenci testirali v domačem okolju in ne v šoli, je za STA povedal predsednik združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Interes za samotestiranje je nizek, okoli petine.

Pečan je dejal, da so ravnatelji opozorili na neustreznost izvajanja testiranja v šolah. Testiranje v šolah prinaša številne težave, med drugim tudi stigmatizacijo tistih, ki se bodo testirali, kot tudi tistih, ki se ne bodo.

Ravnatelji so opozorili tudi na to, da bo veliko izvedbenih problemov, ti pa se po šolah iz različnih okolij tudi precej razlikujejo. Sprašujejo se tudi, ali bo testiranje posegalo v pouk in kako bo organizirano delo, medtem ko se bodo eni testirali in drugi ne.

Pečan je še opomnil, da je pred začetkom samotestiranja v šolah treba zbrati poimenska soglasja, časa za to pa da bo zelo malo. V osnovnih šolah namreč še čakajo na okrožnico ministrstva z navodili in terminom začetka testiranja. Kdaj se bo to začelo, za zdaj še ni jasno.

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Slovenija "Test je vstopnica v šolo"

Validacija testov še ni končana

Kot je na današnji vladni novinarski konferenci pojasnila vodja posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, čakajo dovoljenje Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki validira test. Validacija naj bi bila zaključena v nekaj dneh, kar pomeni, da bi lahko v petek imeli izobraževanja glede testiranja na šolah in potem bi se lahko začeli dijaki samotestirati.

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da JAZMP validira vse teste, ki pridejo v državo, saj so standardi EU in držav članic različni, v našem primeru so višji od evropskih. Ob vprašanju, kako to, da testov niso validirali na podlagi posameznega testa še pred prihodom celotne pošiljke, ki je v prejšnjem tednu tudi zamujala, pa so dodali, da bi verjetno zelo težko prej prejeli posamezen test, saj da so morali dobavo na hitro organizirati. Pričakuje se, da bo JAZMP končala validacijo ta teden.

Skupno 300.000 testov kitajskega proizvajalca Joysbio (Tianjin) Biotechnology, ki so v četrtek prispeli v državni logistični center Roje, je Slovenija kupila iz skupnega razpisa EU.

Covid-19, Nemčija, šola Slovenija Samotestiranje učencev: Šole bodo dobile predstavitveni film

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • JZekspert 01:53 20.april 2021.

    Roke stran od otrok, prekleti fašisti! To je debela črta, ki se je ne prečka, nikoli! Zadosti je tega, vsega, omejevanja, prisilnega cepljenja, maskanja, samo-testiranja,...šli ste čez vsako mero, kdor vam pa še vedno naseda in je še vedno ves ...prikaži več prestrašen, namesto, da bi bil jezen, ne more bit prav gladek v glavi...