Slovenija
0 ogledov

Nove vinjete s 1. decembrom na voljo

vinjeta 2012
1/3
Dars
S 1. decembrom bodo na več kot 700 pooblaščenih prodajnih mestih na voljo nove vinjete za leto 2012.

Nove vinjete, ki jih bodo morali kupiti uporabniki avtocestnega križa v Sloveniji, bodo svetlozelene barve. S prvim dnem prihodnjega meseca bodo na voljo na vseh prodajnih mestih. V Sloveniji lahko vinjeto kupite na bencinskih servisih, v kioskih, trgovskih centrih, na AMZS ... V tujini so slovenske vinjete na voljo pri približno 840 pooblaščenih prodajalcih. Seznam prodajalcev si lahko ogledate tudi na spletni strani Darsa.

Prodali manj letnih, več mesečnih

Do konca septembra so prodali 833.226 letnih vinjet, kar je 8.852 (1,05 odstotka) vinjet manj kot v istem obdobju lani. Se je pa zato za 74.806 (8,2 odstotka) vinjet povečalo število prodanih mesečnih vinjet. Do konca septembra letos so jih prodali 983.139. Povečala se je tudi prodaja tedenskih vinjet za 291.459 oziroma 11,45 odstotka.

V prvih desetih mesecih letos so cestninski nadzorniki izdali skupno skoraj 44 tisoč plačilnih nalogo zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet. V večini primerov so bili oglobljeni tujci.

Spremembe pri izdaji nadomestnih vinjet

Z začetkom uporabe zakona o motornih vozilih je prišlo do spremembe v okviru postopka izdaje nadomestnih vinjet. Z namenom, da se preprečijo morebitne zlorabe na omenjenem področju, je pravica do nadomestne vinjete vezana na razgradnjo vozila, pri čemer je tudi odjava vozila po predpisih, ki urejajo registracijo motornih in priklopnih vozil, vezana na potrdilo o uničenju. Uveljavljanje pravice do nadomestne vinjete je tako vezano na primere, ko je bila vinjeta nenamerno uničena ali poškodovana (v praksi gre v teh primerih najpogosteje za prometne nesreče), prav tako pa je takšna rešitev sprejemljiva z okoljskega vidika.

Vloge za izdajo nadomestne vinjete so večinoma sicer ustrezno izpolnjene, a včasih vendarle pride do težav. Na Darsu pravijo, da težave največkrat nastanejo, ko vloge ne izpolnijo cestninski zavezanci sami, ampak jim jo izpolnijo kar v delavnici, kjer navedejo napačne podatke, včasih pa celo ponudijo napačno vlogo. "Tako velikokrat pride do situacije, ko nadomestne vinjete ni mogoče vročiti naslovniku," pojasnjujejo. Včasih vložniki pozabijo tudi na obvezne priloge, ki morajo biti priložene vlogi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.