Slovenija
4739 ogledov

Nova pridobitev v Ljubljani

P+R parkirišče
1/26
Anže Petkovšek P+R parkirišče Stanežiče
V Stanežičah so odprli P+R parkirišče

V Stanežičah so včeraj zvečer odprli novo P+R parkirišče, ki bo šesto tovrstno parkirišče v prestolnici. Na njem bo 392 parkirnih mest, od katerih jih je 20 namenjenih invalidom, šest pa parkiranju in polnjenju električnih vozil. Urejena so tudi mesta za avtodome, postajališča za avtobuse in postajališči za turistične avtobuse.

P+R parkirišče | Avtor: Anže Petkovšek P+R parkirišče Stanežiče Anže Petkovšek

Sistem parkirišča P+R (angleško park and ride oziroma parkiraj in se pelji z avtobusom) je kombinacija zasebnega in javnega prevoza ter uporabnikom omogoča, da se do pomembnejših točk na obrobju mesta oziroma glavnih mestnih vpadnic pripeljejo z osebnim vozilom, pot v mesto pa nadaljuje z javnim prevozom.

Tudi parkirišča za avtodome

Parkirišče P+R v Stanežičah je po parkiriščih Dolgi most, Barje, Ježica, Studenec in Stožice že šest tovrstno v prestolnici. Občina ga je zgradila ob Celovški cesti blizu mladinskega golf igrišča. Poleg parkirnih mest za osebna vozila bo urejenih 15 parkirnih prostorov za avtodome, štiri postajališča za avtobuse in dve postajališči za turistične avtobuse.

P+R parkirišče | Avtor: Anže Petkovšek P+R parkirišče Stanežiče Anže Petkovšek

Na parkirišču je tudi 20 kolesarskih stojal, na katerih je prostora za 40 koles in 16 omaric za shranjevanje koles. Na P+R Stanežiče je predvidena tudi postavitev polnilnice za stisnjeni zemeljski plin (CNG).

Vrednost 5,4 milijona

Vrednost celotnega projekta znaša 5,4 milijona evrov brez DDV, naložbo pa sta z nepovratnimi sredstvi sofinancirali država (300.000 evrov) in EU iz kohezijskega sklada (1,7 milijona evrov). Ostala sredstva je zagotovila občina.

P+R parkirišče | Avtor: Anže Petkovšek P+R parkirišče Stanežiče Anže Petkovšek

Gradbinci so sicer z deli na P+R Stanežiče končali že v začetku leta, a zaradi epidemije konec marca ni bilo možno opraviti tehničnega pregleda, zaradi česar se je zamaknilo tudi pridobivanje uporabnega dovoljenja.

P+R parkirišče | Avtor: Anže Petkovšek P+R parkirišče Stanežiče Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.