Slovenija
97370 ogledov

Nezaželeni gost v slovenskem morju. Kako se je znašla tukaj, še ni jasno.

Modra rakovica Profimedia
Podatki letošnjega izlova v krajinskem parku kažejo, da je v našem morju prisotnih že stotine primerkov te vrste.

Tujerodna vrsta Callinectes sapidus oziroma modra rakovica iz severnega Atlantika se širi tudi v našem morju. Na območju Krajinskega parka Strunjan so v dveh mesecih in pol izlovili kar 278 osebkov, med njimi tudi več samic z jajčeci, so sporočili z Občine Izola.

"Gre za izjemno prilagodljivo in agresivno živalsko vrsto z veliko sposobnostjo reprodukcije, saj imajo samice od 750.000 do 8.000.000 jajčec," so pojasnili.

Na kakšen način je bila vnesena v Jadransko morje, ni povsem jasno, a mogoče je, da so jajčeca pripotovala z balastnimi vodami tovornih ladij. "Njen vpliv na ekosisteme pri nas še ni raziskan, vendar bi lahko prišlo do izginjanja nekaterih domorodnih vrst, predvsem obrežne rakovice (Carcinus aestuarii)," so dodali.

V Sloveniji so modro rakovico prvič dokumentirali pred petimi leti, podatki letošnjega izlova v krajinskem parku pa kažejo, da je v našem morju prisotnih že stotine primerkov te vrste.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • atamama 10:28 27.avgust 2024.

    In če povežemo s prejšnjimi članki se spomnimo... odlov naj izvajajo samo za to usposobljeni-plačani- ki pa jih ulovijo par deset in se jim dobro plača..... Pa se vprašamo ali ni to nekako podobno z lovskimi društvi? Pustite divjad, da ...prikaži več mi služimo, ostalo pa? Je?i ga, kajne?

  • bobubob 10:01 27.avgust 2024.

    Prost pretok...pa saj se že desetletja borimo za to !! Morali bi biti veseli, namesto da stokamo glede sprememb, ki prihajajo s tem. Zakaj ne bi bili multikulti še flora in fauna z vsem kar gre poleg? Torej tudi z ...prikaži večz izrinjanjem (ups, bogatenjem) domačih vrst, tako kot to gre pri ljudeh? Je sploh kaj lepšega in pomirjujočega, kot zagledati npr. črno skušo ali sardelo, po možnosti strupeno? Bomo pač jedli tisto, kar nam bo pripravila stroka. Ne zaupate stroki? Ja, pa se bo treba kar privaditi...

  • Avatar Garancija
    Garancija 06:29 27.avgust 2024.

    Prišla je z trajektom