Slovenija
631 ogledov

Nevarna le Galuniču

Maja Čegovnik (Foto: Tina Lagler) Žurnal24 main
Televizijca Maria Galuniča že dolgo zalezuje vzgojiteljica v vrtcu. Otrokom se ne bo več približala, pravijo v Vrtcu Medvode. Njena blodnja je nevarna le za Galuniča, pa ocenjuje Ziherl.

"V tem primeru je meja normalnega prekoračena. Tu gre ponavadi za blodnjavo motnjo, ko osebe z blodnjo interpretirajo svoja čustva in čustva tistih, na katere so njihova čustva usmerjena. To je običajno produkt medsebojnega delovanja osebnostnih potez in kemije, ki se dogaja med prenosom impulzov med možganskimi celicami. Ne moremo definirati, kaj to povzroči. Običajno pa je to izolirana blodnja, torej vezana le na določenega človeka," nam je svoj vidik na primer Čegovnik – Galunič predstavil psihiater dr. Slavko Ziherl.

Spomnimo. Včeraj smo objavili intervju z Majo Čegovnik, ki ji je televizijski voditelj Mario Galunič prejšnji teden na vratih svojega doma priščipnil prste. Sam nam je dejal, da ga Maja zalezuje že deset let; mu govori, naj ji naredi otroka ter njegov poštni nabiralnik zasipa s pismi.

Maja je v intervjuju dejala, da je letos "začela delati v vrtcu v Medvodah in v njegovih oddajah začutila, da si mogoče le želi imeti družino".

Že na sodišču bi moral izvedenec (psihiater) ugotoviti, ali gre za blodnjo ali ne.
Slavko Ziherl

Zalezovalska preteklost
Zoper Majo je bilo v preteklosti sproženih že več postopkov. Najprej je zalezovala mariborskega profesorja Borisa Vezjaka, kasneje Galuniča, nato celo koteljskega župnika Marjana Plohla. Vezjaku je v treh letih poslala več kot 3000 pisem. Neuspešno je večkrat zahteval policijsko zaščito, nato pa za nekaj časa celo pobegnil v tujino.

Iz prostorov župnišča, kjer dela Plohl, so jo policisti odpeljali s silo. Maja je ukradla ključe župnišča, se zaklenila v župnikovo stanovanje in ga čakala v postelji. Medtem si je vzela čas še za to, da je, kot je kasneje povedal Plohl, popisala njegov dnevnik.

Mi smo ukrepali v vseh primerih, kjer je bila podana ovadba. In teh primerov ni bilo malo. Izrekli smo ji tudi prepoved približevanja. V postopkih do policistov ni bila agresivna, je pa agresivna do osebe, ki si jo izbere. Do tistih, ki se pojavljajo v medijih, pa je kar zahtevna oziroma vročekrvna.
Peter Pungartnik, PU Slovenj Gradec, o postopkih zoper Majo Čegovnik

Galunič pa se je zaradi nje moral že trikrat preseliti. Poleg tega, da ga po njegovih besedah nadleguje že deset let, mu je pred leti razbila avtomobil. Kasneje sta se srečala na sodišču, kjer pa je odstopil od pregona.

V vrtcu ne bo več delala
"Ne dela več pri nas in tudi nikoli več ne bo delala. Sicer ni nič nevarna otrokom, da bodo starši mirni," nam je povedala zaposlena v Vrtcu Medvode, ki ni želela biti imenovana. Dodala je, da so jih dogodki v zvezi z Majo pretresli in da je sicer že konec oktobra sama odšla na bolniško: "Če nekdo prinese papirje, da ima izobrazbo, strokovni izpit, potrdilo o nekaznovanosti in da se na razgovoru dobro obnese, zanj pač ne gremo na internet preiskovat, ali ima kakšno afero. Ko smo ugotovili, da je nekaj narobe, pa smo šli v akcijo."

Človeka zna prinesti naokrog
Pojasnila nam je tudi, da so z Majo najprej opravili dva razgovora, na katerih se je odlično odrezala. Šele kasneje, na podlagi dodatnih testov, so posumili, da ima duševne motnje. "Nekaj časa je študirala tudi psihologijo in to se pozna. Odlično zna prinesti človeka naokoli."

Na ministrstvu za šolstvo in šport pa so nam pojasnili, da obstajajo tudi zakonske omejitve, kdo lahko oziroma ne sme delati z otroki. Na področju vzgoje in izobraževanja ne more skleniti delovnega razmerja oziroma opravljati dela oseba, ki:
- je bila pravnomočno obsojena zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot šest mesecev;
- je bila pravnomočno obsojena zaradi kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost.

Podrobne določitve so zapisane v Zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja.