Slovenija
6962 ogledov

Pojma nismo imeli, da je to prekršek

Avto ponoči
1/4
Včeraj zvečer okrog devetih so bili policisti obveščeni o prometni nesreči na Jasnici.

Udeležena voznica osebnega vozila in pešec. "Nesrečo je povzročil pešec, ki je neosvetljen hodil po vozišču. Mimo je pripeljala voznica, ki ga ni videla in trčila vanj," so zapisali policisti.

Pešec je imel srečo v nesreči, saj se je le lažje poškodoval, bo pa policija zoper njega uvedla prekrškovni postopek, saj so ocenili, da je on kriv za nesrečo.

To nas je presenetilo, saj so pešci le redko krivi za prometne nesreče, v katerih so udeleženi tudi avtomobili, zato smo preverili, kaj se je zgodilo.

Pešec ni prečkal cestišča, ampak je le hodil ob njem, nam je pojasnila Aleksandra Golec, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Ljubljana. Zakon določa, da mora imeti pešec izven naselja, kjer ni pločnika ali javne razsvetljave, svetilko ali odsevnik, saj ga sicer voznik ne more opaziti ali pa ga opazi prepozno, je poudarila. 

Slika je simbolična. | Avtor: Profimedia Profimedia

To obveznost določa 2. odstavek 84. člena Zakona o pravilih cestnega prometa.

"Pešec, ki ponoči hodi zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik ob njem, mora nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, svetilko, ki oddaja belo svetlobo, ki je vidna s sprednje in zadnje strani ali odsevni telovnik živo rumene ali oranžne barve z vdelanimi odsevnimi trakovi bele barve, ali odsevnik iz drugega odstavka 87. člena tega zakona," določa zakon.

Ta člen govori o tem, kako morajo biti v prometu kot pešci označeni otroci, odsevnik, ki ga morajo imeti, pa ne sme biti rdeče barve, odsevna površina na vsaki strani pa mora meriti najmanj 20 cm2.

Predpisana globa za pešca, ki nima svetilke, odsevnega telovnika ali odsevnika, je 40 evrov.

promet | Avtor: Saša Despot Saša Despot

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 10:11 10.oktober 2024.

    V bolani Ljubljabljani seveda težko prideš peš izven naselja, zato tudi ne poznate tega zakona, butalci!

  • sam1 09:04 10.oktober 2024.

    Končno en normalen mož postave,ki je pravilno ocenil vzrok za nastalo nesrečo.ker v večini primerov kaznujejo tako pešca,ki hodi v temi, včasih tudi po napačni strani ceste,v večini primerov pa brez predpisanih odsevnikov in v temnih oblačilih,kot voznika,kateremu nemudoma spišejo ...prikaži več cel roman členov in prekrškov pri vožnji in na koncu kaznujejo oba.....