Slovenija
84928 ogledov

Nelagodje: Zaposleni v UKC dobili navodila za primer vojne

Medicinska sestra, Profimedia Fotografija je simbolična
Neimenovani zaposleni nam je povedal, da takega pisma v več kot desetih letih službovanja v UKC še ni dobil. Čutiti je nelagodje.

* - Fotografija se simbolna.

Zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so dobili pismo, v katerem so jih seznanili z obrambnim načrtom o dolžnostih in prerazporeditvah v primeru, da v Sloveniji pride do vojnega ali izrednega stanja.

V pismu so navedene pravice in dolžnosti v zvezi z razporedom ter ob prejemu poziva za izvajanje delovne dolžnosti. V uredništvo smo prejeli tako pismo, zaposleni v UKC (ime hranimo v uredništvu) pa nam je povedal, da je ob tem čutil nelagodje. V pismu je navedeno, da imajo pri obrambi države državljani poleg vojaške dolžnosti v skladu z Ustavo Republike Slovenije tudi dolžnost, ki jo uresničujejo z opravljanjem del, ki so nujna za oskrbo Slovenske vojske, prebivalstva, delovanja državnih organov, organov lokalne samouprave in druge obrambne potrebe.

 | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Delovno dolžnost izvajajo državljani, ki so stari najmanj 18 in ne več kot 63 (moški) oziroma 55 let (ženske) in so zdravstveno sposobni za delo. Pri tem v pismu piše, da je stavka med izvajanjem delovne dolžnosti prepovedana. Kot nam je še povedal prejemnik pisma, je to prvo tako pismo, odkar je nastopil z delom v UKC.

K opravljanju delovne dolžnosti državljana razporedi upravni organ, pristojen za obrambne zadeve. Državljan, ki je razporejen na delovno dolžnost ali v Civilno zaščito oziroma opravlja operativne dolžnosti v drugih silah za zaščito, reševanje in pomoč, praviloma ne more biti razporejen na vojaško dolžnost. V pismu piše tudi, da se je državljan, ki je razporejen na delovno dolžnost, dolžan usposabljati za opravljanje te dolžnosti v skladu s predpisi.

dezurni@styria-media.si