Slovenija
1119 ogledov

Najslabše bo imeti denar, menijo v NLB Skladih

Denar, evri, štetje denarja Boštjan Tacol
Kam se splača vlagati v naslednjih mesecih?

"V obdobju naslednjih nekaj mesecev prednost dajemo delnicam, nato obveznicam, najslabše bo držati premoženje v denarju," je na novinarskem dogodku NLB Skladov povedal Rok Potočnik.

Priložnosti so področje umetne inteligence in kibernetske varnosti. "Preboj na področju programskih rešitev še čakamo, zdaj gre predvsem za infrastrukturne delnice, npr. Nvidia. Za kibernetsko varnost naj bi v naslednjih petih letih šlo dodatnih sto milijard dolarjev. Veliko podjetij bo propadlo, nekaj pa bo zmagovalcev, potrebna je natančna analiza," je še povedal Potočnik.

Velik potencial so po mnenju analitikov tudi podjetja iz panoge električnih omrežij. "Poizvedovanje na chat GPT porabi petkrat več elektrike kot v Googlu," je povedal Potočnik.

Zanimiva bi lahko bila tudi zdravstvo in farmacija, ki sta v zadnjem obdobju rasla podpovprečno, poleg tega gre za neciklični panogi, nižje obrestne mere pa pomenijo tudi več prevzemov.

"Kitajska je visoko tveganje, ampak vrednotenja so izredno nizka, cene delnic so še vedno nižje, kot so bile zadnjih 15 let, kitajska oblast je napovedala krepke spodbude. Zanimiva je tudi evropska luksuzna industrija, delnice so zelo donosne, Kitajska je za njih najpomembnejši trg," je še povedal Potočnik.

Tveganje za inflacijo je vojna med Izraelom in Iranom, ki bi lahko prekinila dobavo nafte na zahodne trge. "Menimo, da je verjetnost majhna, vseh igralcem ustreza ta cena in jim je v interesu, da se dobava izvede," meni Potočnik.

Blaž Bračič, Luka Podlogar, Rok Potočnik, NLB Skladi | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

NLB Skladi, ki letos praznujejo 20 let delovanja, imajo 53-odstotni tržni delež med družbami za upravljanje v Sloveniji. Imajo skoraj 95 tisoč vlagateljev, upravljajo pa 2,8 milijarde evrov premoženja, od tega 2,3 milijarde evrov v krovnem skladu, v katerem je 20 podskladov

"Večino predstavljajo enkratna večja vplačila, pet, deset, sto tisoč evrov. Vedno več ljudi pa spoznava potrebo po varčevanju, nekaj deset tisoč na leto jih sklenemo, ti kažejo na povečevanje finančne pismenosti med Slovenci," je povedal član uprave Blaž Bračič. "Zadnje čase se prodaja visoka tehnologija, večina denarja in prva izbira pa je globalni sklad, pol delniški pol obvezniški. V globalni finančni krizi je na primer padel le za 23 odstotkov," je poudaril član uprave Blaž Bračič.

Rast veličastnih sedem že spominja na balon?

"To, kar smo videli, da cel trg sloni na desetih podjetjih, ni najboljše. Ne bodo neskončno rasla, tudi kakšna menjava bo med top 10, pri kakšnem od teh podjetij pričakujemo lahko tudi kakšno negativno presenečenje. Vrednotenja so visoka, toda imajo pozitivni denarni tok, ustvarjajo visoke dobičke, imajo izjemne marže in ogromno denarja, tako da lahko kupijo konkurenco," je Potočnih odgovoril na vprašanje, ali gre pri rasti največjih podjetij, tako imenovanih veličastnih sedem, za balon.  

Letos so vlagatelji v NLB Sklade vplačali za 271 milijonov evrov evrov, neto prodaja (minus izplačila) je znašala 190 milijonov evrov.

NLB skladi so letos prevzeli Generali Investments Skopje ter podjetje preimenovali v NLB Fondovi Skopje, Kombank Invest pa je bil prenesen iz srbske Komercialne banke in preimenovan v NLB Fondovi Beograd, je povedal Luka Podlogar, predsednik uprave NLB Skladov. 

 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Leto 2024 je bilo sicer odlično za delnice. "Navdušenje nad umetno inteligenco, makroekonomski podatki še naprej kažejo na mehak pristanek. Vsi podskladi so v zelenem nadpovprečna donosnost ameriških delnic, znotraj tega najvišja donosnost največjih podjetij Veličastnih 7, več kot 45. Tudi v drugih regijah je bila rast visoka, a nižja kot v ZDA, 10 do 15 odstotkov," je povedal Potočnik. 

"Stanje svetovne ekonomije je solidno, ni pretirano dobro, ni pa pretirano slabo, recesija ni naš osnovni scenarij. Evroobmočje ni samo Nemčija, ki bo po optimističnem scenariju stagnirala, Španija ima triodstotno rast, Grčija dva odstotka," je opozoril Potočnik, Kitajska gospodarska rast je višja kot na Zahodu in nižja, kot je bila pričakovana, ne glede na to, skoraj gotovo ne bo zdrsnila v recesijo, meni. 

"Ceno delnice na dolgi rok določa dobiček, ta raste, leta 2024 je bila rast 9,8 odstotka, napoved za 2025 je 11,5 odstotka. V zadnjem času je rast dobičkov bolj enakomerno razporejena, tudi v tradicionalnih panogah, včasih je bila predvsem v IT sektorju," je še poudaril Potočnik. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • popokatopetl 17:13 23.oktober 2024.

    OGLASNO SPOROČILO. Seveda imajo banke najrajši če ljudje vlagajo v njihove sklade, ker imajo od tega samo dobičke brez tveganja (vstopni, izstopni, obratovalni stroški). Ko pa je čez 10 let na skladu čudno malo denarja glede na vloženo pa rečejo ...prikaži več da si najbrž nesrečno izbral sklad in priporočijo da preneseš v drugega... za dobro provizijo seveda ;)