“Največ hrena se proda nekje od 20. do 25. marca oziroma okoli velike noči. Hren je najdobičkonosnejši kmetijski pridelek, naša zadruga ga je lani prodala 320 ton, letos pa ga bomo še nekoliko več,” nam je povedal Janko Hajdinjak, direktor Kmetijske zadruge Lenart.
Donos pri hrenu je več tisoč evrov na hektar, medtem ko reja prašičev po njegovih besedah prinaša izgubo; prav tako se ne da zaslužiti s pšenico.
Največ v Avstrijo
Zadnja leta so ga večino, blizu 90 odstotkov, prodali v Avstrijo, zdaj pa s pridelkom pokrivajo večino potreb slovenskega trga. “Veseli me, da je Mercator pod novo upravo ugotovil, da je kupcu dobro ponuditi slovenske pridelke, tudi če so nekoliko dražji. Če bi vsi trgovci razmišljali tako, bi slovenski kmetje tudi ob dejstvu, da bi dražje slovenske pridelke kupovalo le okoli 30 odstotkov kupcev, svoje brez težav prodali,” še dodaja Hajdinjak.
Končno so spoznali da je lokalna hrana najboljša.