Slovenija
39 ogledov

Naj živi življenje v Stožicah

Naj živi življenje
1/25
Anže Petkovšek
Življenje v Jugoslaviji od 50-ih do 90-ih let skozi vsakdan 'običajnega' človeka.

"Običajen človek je vstal ob 6. uri zjutraj, si umil zobe z domačo zobno pasto, uporabil „Pitralon“ losion, stanovanje pa mu je dišalo po toplem mleku. Vozil je novega „fička“, bral revijo „Start“, poslušal Ivo Robića in „Siluete“. Šel je v Trst, da je nakupil tisto, česar ni dobil v lokalnih trgovinah, brez denarja je kampiral s prijatelji, veselil se je državnih praznikov...," so uvodoma zapisali avtorji razstave Naj živi življenje - Živeo život. 

Razstavo, ki si jo je od 12. septembra mogoče ogledati tudi v ljubljanskih Stožicah, je v Beogradu obiskalo že več kot 50. tisoč ljudi. Avtorji so z njo želeli pokazati, kako je izgledalo življenje v Jugoslaviji od 50-ih do 90-ih let skozi vsakdan običajnega človeka. Da bi obiskovalci razstavo čimbolj doživeli, razstavljeni predmeti niso namenjeni samo opazovanju, ampak se je mogoče recimo tudi usesti v vozila iz tega obdobja ter videti simulacijo vožnje po ulicah takratnega Beograda. 

"Obiskovalci bodo lahko to obdobje doživeli z vsemi čutili, skozi posebne predmete, scenografijo, montažo, audio, video, 3D projekcijo ter celo skozi okuse in vonje," so zapisali v sporočilu za javnost. "Spomnili se bodo vonja kolonjske vode „Pino Silvestre“, prepoznavnega vonja vsakega moškega iz 70-ih ter si ogledal znane televizijske oddaje in filme."

Razstava je postavljena v Center Stožice. Ker se bo istočasno tam odvijalo Evropsko prvenstvo v košarki, bo v sklopu razstave na ogled tudi precejšen del pokalov in dresov bivše Jugoslovanske košarkarske reprezentance. Poudarek bo na slovenskih športnikih, ki so v tem obdobju nastopali pod skupno zastavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.