Zadnja leta prodaja domačega oljčnega olja – zaradi uvoza cenejšega in včasih tudi manj kakovostnega iz drugih držav – upada, zato si je Alberto Pucer, arhivar v piranskem arhivu, zgodovinar in tudi borec za kulinarično istrsko dediščino, omislil oljčno osmico. V njej bi lahko kmetje, pridelovalci oljčnega olja, tega po vzoru vinskih osmic točili in prodajali osem dni.
Osmica je posebna oblika prodaje, ki omogoča, da kmet vinogradnik na svoji kmetiji (v kleti) osem dni prodaja presežek vina zadnjega leta brez davka, zraven pa domačo hrano. Pravica do osmic je zelo stara – izvirala naj bi iz 16. stoletja, iz časov nemškega cesarja Karla Velikega.
Zraven pa kruh z olivami
Pucer predlaga, da bi kmetje ob olju ponudili domači kruh z olivami, vložene in nasoljene olive, pečen krompir in drugo. Kraj osmice bi označevali šopi oljčnih vej.
Njegova zamisel bo predstavljena zadnji konec tedna aprila v Padni v sklopu dnevov oljčnega olja in blitve, ki jih pripravljajo s portoroškim turističnim združenjem.
Teli oljkarji so navili cene v nebo za ta njihova kao"deviško stisnjena "olja,ki se konecd koncev lahko primerjajo tudi z uvoženimi,ne vsemi ampak jih je kar nekaj,ki so odlična in pol cenejša od naših!