Slovenija
15926 ogledov

Nad nami še ena nadloga, prav danes bomo najbolj na udaru

Saharski pesek Arso
Visoke vrednosti delcev PM10 v zraku.

V teh dneh se nad območjem Slovenije zadržuje puščavski prah iz severne Afrike. Največjo onesnaženost z delci PM10 na Agenciji RS za okolje pričakujejo prav danes.

Oblak puščavskega prahu je velik del Evrope, med drugim tudi Slovenijo, letos že zajel sredi marca, a se je takrat zadrževal v višjih plasteh ozračja in ni imel večjega vpliva na kakovost zraka. Poleg tega je bilo tedanje obdobje precej sušno, zato prah ni našel poti do tal. Tokrat temu ni tako, saj so že danes popoldan napovedana neurja, ki bi lahko zajela večji del države.

Več o napovedi, kaj nas danes čaka, si lahko preberete v članku Arso prižgal nov alarm, v teh krajih bo najhuje.

Pri presojanju onesnaženosti zraka je sicer dnevna mejna vrednost določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka. Zadnji današnji podatki, izmerjeni med 10. in 11. uro, kažejo, da so v nekaterih delih Ljubljane, na Ptuju in v Solkanu te vrednosti že presežene. Sveže podatke lahko spremljate na strani Agencije RS za okolje (povezava)

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.