Slovenija
57736 ogledov

"Na začetku sem plačeval 65 evrov, zdaj že skoraj devetdeset"

Štetje denarja, evri Profimedia
Skladno z rastjo povprečne plače so se v letu 2024 povišali številni pavšalni prispevki. Seveda tudi za samozaposlene.

"Ko sem pred kakšnimi sedmimi leti začel plačevati prispevke za popoldanski s. p., so ti znašali 65 evrov, zdaj so že skoraj devetdeset, pa še naj bi se zvišali. Kje se bo to končalo?" nam je potarnal bralec. 

Prispevki za popoldanski s. p. so sestavljeni iz prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ) ter prispevka za zdravstveno zavarovanje (ZZ). Prispevki za zdravstvo so vezani na oktobrsko povprečno plačo preteklega leta in so se z januarjem zvišali na 46,87 evra, decembra so bili skoraj štiri evre nižji (znašali so 42,91 evra). 

S 1. aprilom se obeta še povišanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki zdaj znašajo 42,19 evra. Ta prispevek se enkrat letno določi s sklepom o določitvi prispevkov za posebne primere zavarovanja, sklep sprejme Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije in velja do konca marca. Aprila se torej predvidoma obeta dodatno zvišanje prispevkov za popoldanske s. p.-je. 

Decembra so bili prispevki za popoldanski s. p. 85,10 evra, januarja pa so že 89,06 evra. Enaki bodo tudi še februarja in marca, nato se znova zvišajo in bodo enaki do konca leta. 

Dražja tudi družinska pomoč v podjetjih in zaporniki 

Ena od bolj popularnih oblik dela v majhnih, družinskih podjetjih ali s. p.-jih je pomoč družinskih članov. To pomoč je po podatkih Fursa na dan 31. 12. 2023 izvajalo 28.901 registriranih oseb. Če so v letu 2023 podjetja oz. samostojni podjetniki morala za pomoč enega družinskega člana prek REK obrazca plačati 6,09 evra, pa bodo letos morali odšteti nekaj več, in sicer 6,63 evra. 

Slabe novice prihajajo tudi za tujce in državljane RS, zavarovane v tujini, za čas prebivanja v RS, ko ne morejo koristiti pravic iz tujine. Tudi zanje se bo prispevek za zdravstveno zavarovanje podražil, in sicer s 165,98 na 181,28 evra (za obdobje od 1. 1. do 31. 12. 2024). Po podatkih ZZZS-ja je bilo takšnih v Sloveniji na dan 31. 12. 2023 sicer le 10.

Precej več bodo za prispevke zdravstvenega zavarovanja plačevali tudi zaporniki, in sicer 297,35 evra (v letu 2023: 272,23). Po podatkih ZZZS-ja je bilo na dan 31. 12. 2023 v Sloveniji z naslova zapornikov plačanih 1029 prispevkov, z naslova pripornikov za 570 oseb ter 14 z naslova mladoletnikov na prestajanju vzgojnega ukrepa oddaje v prevzgojni dom. Za vse omenjene kategorije sicer prispevke plačuje državni proračun.

Slaba novica tudi za sobodajalce

Tudi sobodajalci oz. uradno osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic, niso ušli podražitvam prispevkov z naslova zdravstvenega zavarovanja. V kolikor bodo prispevke plačevali mesečno, bodo odšteli 19,53 evra na mesec (prej 17,88 evra), v kolikor pa bodo znesek poravnali na letni ravni pa 234,36 evra (prej 214,56 evra).

Občutno dražji bodo tudi prispevki za običajni s. p. 

Že zdaj je jasno, da se bodo podražili tudi prispevki za klasični oz. običajni s. p., a končnega izračuna še ni mogoče podati, saj še ni znana povprečna plača za leto 2023. So pa kolegi s Financ pripravili izračun ob upoštevanju povprečne plače za prvih deset mesecev. Izračunali so, da bi se prispevki zvišali za dobrih 72 evrov na 536 evrov, a je ob tem treba opozoriti, da je v to zvišanje že vključen obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov, ki bo za tiste, ki v preteklosti niso imeli dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, dodaten strošek.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 38
  • marko256 08:45 19.januar 2024.

    Pa drugi primir. Mož in žena v penziji mož umre žena izbere penzijo po možu saj je bila nekaj evrov večja njeno pa ukinejo, zakaj je potem plačevala v penzijo? Pa brez zamire lahko bi se zgledovali po skandinaviji, penzijon ...prikaži večn dobijo vsi enak dostojen ne eni 5tisoč drugi 300€ vsi so delali in se trudili kdor je pa prej imel višjo plačo pa si je lahko dal nakraj.

  • igorgeus 17:32 17.januar 2024.

    Ni mi čisto jasna logika plačevanja pokojninskih in zdravstvenih prispevkov za popoldanski s.p., če se to že plačuje iz naslova redne zaposlitve za polni delovni čas. Za ostale štekam, to pa mi enostavno ne gre v račun.

  • bobubob 13:51 17.januar 2024.

    Sami smo si izvolili tak skorumpiran sistem. Izvajajo pa ga naši sosedje, znanci, sorodniki in ne kaki Marsovci. Morda smo vanj aktivno vključeni tudi sami - da grenimo življenje sočloveku ? In ko sistem, brez zmerljivk, pokomentiraš, se zbudi cenzura. ...prikaži več Najbolj pri tistih, ki imajo polna usta demokracije in poštenja. Npr. Nova24, pa Spletni časopis...ja, resnica boli, pa ne toliko butle, še najbolj bolj boli gnide, ki namenoma z lažmi, manipulacijami in ščuvanjem svinjajo po svoji okolici.