Slovenija
97561 ogledov

V teh krajih je danes največja nevarnost neurij

neurje nevihta nebo Profimedia Viharno nebo.
Popoldne oziroma zvečer se lahko ponekod razvijejo krajevna neurja z nalivi, krajevno bo možna tudi toča. Oranžno opozorilo velja za celo državo.

Zaradi velike toplotne obremenitve je Agencija RS za okolje za območje celotne države za danes in jutri razglasila oranžno opozorilo. Omenjeno opozorilo velja tudi za soboto in nedeljo, pri čemer je za severozahod države razglašeno rumeno opozorilo. Kot kaže trenutno, bo v ponedeljek opozorilo spet veljalo za območje celotne države. 

Neurje.si opozarja, da se danes popoldne oziroma zvečer lahko razvijejo krajevna neurja z nalivi. Ta bodo možna predvsem na severu države. Ponekod lahko pada tudi toča. "Ob veliki pregretosti ozračja bo na voljo več konvektivne energije za razvoj neviht, ki bodo lahko tudi močnejše narave. Tudi drugod po državi se tekom dneva lahko razvijejo posamezne nevihte (recimo jug, jugovzhod), nekoliko intenzivnejše dogajanje pa modeli nakazujejo v popoldanskih oz. večernih urah na območju avstrijske Koroške in Štajerske. Takrat se lahko pas neviht pomakne tudi na slovensko stran in potuje proti jugovzhodu. Povsem možno je, da ob teh pogojih kak pas neviht preide tudi Savinjsko ali Štajersko, česar smo ob takih situacijah vajeni. Tudi v Pomurju lahko nastane kaka nevihta, kjer pa večjih posebnosti ne pričakujemo. Ponoči se bo stanje povsod umirilo," opisujejo predvideno dogajanje v popoldanskih in večernih urah. 

Danes popoldne, zvečer in v noči na petek lahko ob krajevnih nevihtah prehodno narastejo posamezni hudourniški vodotoki, opozarja agencija za okolje. "Pojav je sprva bolj verjeten na jugu, zvečer in ponoči pa predvsem na severovzhodu države, kjer se lahko posamezni hudourniški vodotoki tudi razlijejo. Lahko pride tudi do zastajanja padavinskih in zalednih voda. Naraščanje hudournikov je ponovno možno v soboto čez dan," so zapisali. 

V petek bo večinoma sončno, verjetnost za kakšno ploho ali nevihto bo majhna. V petek lahko sprva v notranjosti države pričakujemo nekaj megle ali nizke oblačnosti. Čez dan bo vroče in soparno, najvišje dnevne temperature bodo od 29 do 35 °C. 

V soboto bo sprva dokaj sončno, popoldne in zvečer bodo nastale posamezne nevihte. Zapihal bo jugozahodni veter. V nedeljo se bo nadaljevalo precej jasno vreme. Dnevne temperature bodo v nedeljo po nižinah še vedno nad 30 °C.

V ponedeljek in torek bo sončno in vroče. Od srede dalje bo večja verjetnost za nastanek popoldanskih ploh in neviht. Najvišje temperature se bodo gibale med 30 in 35 °C, jutranje temperature pa se bodo gibale okoli 20 °C. Soparno bo, napovedujejo na agenciji za okolje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.