Slovenija
7925 ogledov

Kocka je padla: Ministrica Stojmenova Duh podala odstopno izjavo

Emilija Stojmenova Duh
1/2
Danijel Kovačič Grmek/UKOM
Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh odstopa s položaja. Premier Golob je njeno odstopno izjavo sprejel.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je navedbe v članku N1, da so se za vožnjo v Avstriji skušali izogniti globi, označila za neresnične, ker kazni sploh še niso prejeli. "Pri članku gre za dobro načrtovan poskus osebne diskreditacije," je dejala in zaradi objektivne odgovornosti pri tem dogodku podala odstopno izjavo. Dodala je, da se bo poslej posvetila poučevanju.

Ministrica se je na navedbe članka, objavljene v sredo, odzvala danes, ker so na ministrstvu želeli zgodbo najprej pojasniti vladni ekipi in poslancem stranke Gibanje Svoboda, je povedala v današnji izjavi za javnost. "O tem, da je šlo za osebno diskreditacijo, priča več dejstev, eno od teh je datum objave - štiri mesece po dogodku in zgolj dva dneva pred interpelacijo," je dodala.

"Danes s čisto vestjo in dvignjeno glavo sprejemam objektivno odgovornost in sem predsedniku vlade ponudila svoj odstop. Ne glede na to bom še zmeraj prispevala k digitalni preobrazbi Slovenije, in sicer tako, da bom poučevala nove inženirje elektrotehnike," je povedala. Premier Robert Golob je sicer njeno odstopno izjavo že sprejel.

Kot je pojasnila, se je dogodek zgodil 26. maja. "V njem smo v celoti ravnali po ustaljenem protokolu in navodilih, ki smo jih prejeli s strani centra za varovanje in zaščito," je dejala in pojasnila, da je delegacija ministrstva na poti na letališče na Dunaju obtičala v daljšem zastoju. Voznik je po ustaljenem protokolu poklical višjega inšpektorja na center za varovanje in zaščito. Pri tem, kaj sta govorila, gre za besedo voznika proti besedi višjega inšpektorja, sama v voznikove besede ni podvomila. Od tam naprej pa imajo po njenih navedbah za vse pisne dokaze.

Portal N1 je v sredo pisal, da je ministrica na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Že prej zatrjevala, da gre za neresnice

Ministrica Stojmenova Duh se je v sredo ponovno znašla v središču pozornosti, potem so v javnost pricurljale informacije, da je na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Ob prihodu na današnjo sejo vlade je dejala, da se v povezavi z omenjeno afero pojavlja veliko neresnic, ena od teh je po njenih besedah ta, da je od voznika zahtevala, da prižge modre luči. "Nikoli nisem zahtevala tega od voznika, ne doma ne v tujini," je zatrdila. Obenem je poudarila še, da so tudi zaposleni na ministrstvu zmeraj ravnali v skladu z navodili pristojnih organov.

Poslance Svobode je torej ministrica s pojasnili poskušala pomiriti popoldne. Medtem pa so koalicijski partnerji, SD in Levica, po današnjih rednih koalicijskih usklajevanjih napovedali, da se bodo v primeru, da Stojmenova Duh ne bo odstopila in bo v petek dejansko prišlo do interpelacije v DZ, pri glasovanju vzdržali.

Emilija Stojmenova | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot

Na koalicijskih usklajevanjih so namreč na kratko govorili tudi o ministrici Stojmenovi Duh, a v SD in Levici o morebitnih namigih iz vrst Svobode, ali ministrica še uživa njihovo podporo, niso želeli govoriti. Pričakujejo pa, da bo to bolj jasno po srečanju ministrice s poslanci največje vladne stranke.

Namestnica vodje poslanske skupine SD Meira Hot je sicer na vprašanje, ali pričakujejo ministričin odstop, odgovorila: "Pričakovala bi, ampak kaj bo, pa bomo videli". Da zgodba o nakupu računalnikov in najnovejša afera kažeta na odnos Stojmenove Duh, pa je ocenil vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Kot je dodal, ministrice ne bodo aktivno rušili, tudi sami pa čakajo na izplen popoldanskega sestanka v Svobodi.

Predsednica DZ, sicer tudi ustanovna članica Svobode in njena nekdanja podpredsednica, Urška Klakočar Zupančič je medtem ob robu seje DZ dejala, da bo sama počakala na pojasnila ministrice, zatem pa si bo tudi lahko ustvarila mnenje, saj doslej s Stojmenovo Duh še ni govorila in ve samo to, kar je prebrala v medijih.

Nezadovoljen z ministrico naj bi bil tudi premier Robert Golob, ki pa se te dni službeno mudi v New Yorku.

Izvirni greh že računalniki

Izvirni greh Stojmenove Duh je sicer lanski nakup 13.000 prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov, za katerega je računsko sodišče ugotovilo, da ministrstvo ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pri nakupu računalnikov je ministrstvu več priporočil izdala tudi Komisija za preprečevanje korupcije. Podrobnosti lahko preberete na tej povezavi.

Stroški, povezani z nakupom računalnikov, pa še naraščajo. Poleg 6,5 milijona evrov je moralo ministrstvo plačati dodatnih 350.000 evrov za namestitev operacijskega sistema in distribucijo, še okoli 14.000 evrov pa so do zdaj plačali za najem prostorov, v katerih še vedno hranijo okoli 8.000 računalnikov. Pred dnevi je v javnost pricurljala še novica, da bo morala država 100.000 evrov plačati tudi za dostavo naprav uporabnikom.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 53
  • jakec1575 23:01 26.september 2024.

    patološka lažnivka. očitno z resno psihološko motnjo.

  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 21:15 26.september 2024.

    NaciJanšatu so baje kar lasje pognali, hehehe.

  • atamama 19:56 26.september 2024.

    Kaj ministrstvo pa ostane?