Slovenija
3313 ogledov

Premier Golob skrivnostno molči, v stranki SD postajajo nestrpni

Dominika Švarc Pipan Saša Despot predstavitev kandidata za ministra
Ministrica noče odstopiti, kaj sledi?

"Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je s podpisom pogodbe o nakupu stavbe na Litijski cesti objektivno odgovorna in ve se, kaj sledi," pravi vodja vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic. Kot je znano, je stranka SD ministrici za pravosodje, Dominiki Švarc Pipan, proti kateri je zaradi spornega nakupa stavne na Litijski cesti vložeba interpelacija, umaknila podporo. Predsednica stranke Tanja Fajon je ministrico dvakrat pozvala, da odstopi.

Tanja Fajon | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Prst uperila v vrh stranke

Švarc Pipan, ki se je včeraj sestala s predsednikom vlade Robertom Golobom, je danes sporočila, da sprejema objektivno odgovornost, da pa še ne bo odstopila. Želi namreč razščistiti ozadje nakupa stavbe, ki naj bi bilo skrbno načrtovano s ciljem pridobitve protipravne koristi. Pri tem je ministrica uperila prst tudi v nekatere člane stranke SD. "Načrtno so mi lagali, prirejali in prikrivali podatke," pravi ministrica. Pri tem naj bi sodeloval tudi glavni tajnik Klemen Žibert. "Za katerega stranka meni, da je očitno normalno, da se vmešava v projekte ministrstva."

Celotna dokumentacija je že bila predana organom pregona, danes so tudi preklicali pooblastila vodjem strokovnih služb, ki so sodelovali v spornih postopkih, je povedala ministrica.

Golob skrivnostno molči

"Če ministrica sama ne odstopi in seveda če ne uživa več podpore v lastni stranki, v javnosti in pri predsedniku vlade, bomo predlog, ki bo prišel v DZ, obravnavali in jo razrešili," pravi Sajovic. Premier Robert Golob o pogovorih z ministrico zaenkrat skrivnostno molči. Ali ima ministrica Švarc Pipan še njegovo podporo, naj bi bilo znano popoldne, po današnjem koalicijskem vrhu. Švarc Pipan je napovedala, da bo odločitev Goloba spoštovala. "On je tudi ta, ki predlaga imenovanje in razrešitev ministrov. To ne more biti predsedstvo SD," pravi. Predlog o razrešitvi ministrice, če bo tega v DZ poslal Golob, bodo podprli tudi v Svobodi in Levici. 

Robert Golob | Avtor: Profimedia Robert Golob je bil zadovoljen po sestanju s političnimi voditelji. Profimedia
V SD nestrpni: Kaj čaka Golob?

V SD medtem pričakujejo, da bo premier Golob v DZ poslal predlog za razrešitev pravosodne ministrice, je povedal vodja poslancev SD Jani Prednik. Če se premier za ta korak ne bo odločil, pa se bo moralo vnovič sestati vodstvo SD, saj bi to pomenilo, da nekateri ne zaupajo presoji SD, je ocenil gospodarski minister Matjaž Han.

"Socialni demokrati smo svojo odločitev sprejeli, zdaj je na potezi predsednik vlade, ki predvidevam, da bo po seji vlade tudi komentiral svojo odločitev," pravi Prednik.

"Kar se tiče korupcije, sem tudi jaz zaskrbljen, ampak to ne morem jaz, ne ministrica, pa tudi ne predsednik vlade ugotoviti. To lahko ugotovijo pristojne institucije. Glede na to, da je prišlo do podpisa ministra, pa je ta verjetno politično odgovoren," je povedal Han, ki poudarja tudi, da glavni tajniki strank sedijo tedensko na usklajevanjih in se vsi vpeltajo v vse. "Kazati s prstom na druge in in sam ne prevzet nobene odgovornosti, je zavržno dejanje," dodaja Han. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 22
  • jezero 15:03 31.januar 2024.

    V SD so nestrpni, ker ne želijo, da vse blato v greznici priplava na površje! Ja, tudi oni rabijo še enega Matoza!

  • natalija1 14:48 31.januar 2024.

    Nastali sta kar dve aferi. NI nepomembno dejstvo, da je SD v rdečih številkah še od prej, prej, prejšnjih volitev in da nujno potrebujejo denar, kajti volitve so pred vrati. Vendar pa to nič ne zmanjša odgovornosti ministrice za pravosodje, ...prikaži več ki se celo kiti z dr. prava, kar je prvovrstna blamaža.

  • jakec1575 14:43 31.januar 2024.

    Levica vam je v 4letih dvignila minimalno placo za 30% , kletni klosarji. janez vam je porinil prst v rit brez vazelina. tudi socialne transfere vam je dvignila levica. tudi dopolnilno ne rabite vec placati, ce ste brezposelni in na ...prikaži več sociali. dobro vam gre, volite pa gargamela. naslednjic volim levico. in se niti ene korupcije nimajo v 9letih. volim po dejanjih.