Slovenija
1624 ogledov

Minister: "Pričakujte interventni zakon glede tega"

Robert Golob vlada RS gov.si Zasedanje vlade pod vodstvom Roberta Goloba.
Koalicijski partnerji so razpravljali o aktualnem političnem dogajanju in načrtih dela za jesen.

Koalicijski partnerji so z izplenom današnjega sestanka zadovoljni, po koncu so ga označili za vsebinskega. Delo za jesen bodo začrtali na koalicijskem vrhu konec poletja, še pred začetkom parlamentarnih počitnic pa se obeta interventni zakon, s katerim bo vladna koalicija poskušala reševati razmere na upravnih enotah.

Delo v drugi polovici leta bodo začrtali na koalicijskem vrhu konec avgusta oziroma v začetku septembra, je dogovor koalicije po sestanku sporočil predsednik SD in gospodarski minister Matjaž Han. Do takrat pa bodo po njegovih besedah generalni sekretarji pripravili tematike, pomembne za pripravo zakonodaje. Danes so sicer partnerji pretresali tudi zakonodajo, za katero so ocenili, da je smiselno izhodišča sprejeti še pred parlamentarnimi počitnicami.

Konkretnih predlogov in tem, ki bodo na agendi vlade. sicer v koaliciji danes niso želeli podrobno razkrivati. Han je ocenil, da bodo med temami, ki se jim ne bodo mogli izogniti zagotovo sprejemanje proračuna in referendumske teme, saj da morajo spoštovati voljo volivcev na nedavnem glasovanju.

Minister napovedal interventni zakon

Luka Mesec Valentina Prevolnik Rupel | Avtor: Bor Slana/STA Bor Slana/STA
Podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec je medtem med aktualnimi temami izpostavil reševanje problema stavk in čakalnih vrst na upravnih enotah. "Pričakujte interventni zakon glede tega," je napovedal. Slednji bo po navedbah Mesca šel v smeri reševanja vrst in nerazrešenih primerov na upravnih enotah.

"Danes je bil super prijazen, korekten dogovor ljudi, ki znajo dobro sodelovati s skupnim ciljem. Moram reči, da sem s sestankom in konstruktivnostjo in konkretnostjo zelo zadovoljen," pa je po današnjem srečanju koalicije ocenil vodja poslancev Svobode Borut Sajovic.

Napovedi in obljub, kaj bo še na sporedu parlamentarcev do odhoda na poletni oddih, pa se je vzdržal, saj da je bila vladna koalicija v preteklosti deležna očitkov o napovedanih obljubah. "Delali bomo do 20. julija, do takrat je še veliko časa in vse, kar je v dobro državljank in državljanov te države, bomo tudi postorili," je zatrdil.

Ministrico čaka interpelacija

Delo koalicije sicer v zadnjih dneh zaznamujejo ugotovitve računskega sodišča v revizijskem poročilu realizacije lanskega proračuna, ki vključuje tudi nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani in nakup 13.000 prenosnih računalnikov. Slednji je bil tudi povod za današnjo napoved SDS o vnovični interpelaciji ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh.

Koalicijski partnerji so po sestanku drug za drugim sicer zatrjevali, da teh tem na današnjem usklajevanju niso odpirali. Vodja največje poslanske skupine Sajovic pa je glede podpore ministrici dejal, da je bilo več kot 3600 računalnikov že razdeljenih, težava pa da ni v tem, da računalnikov ne bi mogli razdeliti, temveč da administrativni sistemi, ki to omogočajo, še niso dokončno izdelani. Zakonska podlaga, ki jo je za razdelitev računalnikov pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo, pa je po besedah Sajovica to omogočila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.