Slovenija
1816 ogledov

Milan Cvikl za guvernerja, z Jerco Legan pa še na bojni nogi

Jerca Legan, Milan Cvikl Saša Despot
Prihodnji teden bodo znani kandidati za novega guvernerja Banke Slovenije. Med njimi naj bi bil tudi Milan M. Cvikl, ki se na sodiščih še vedno srečuje z nekdanjo ženo Jerco Legan. Za njuno vilo se je zanimal tudi premier Robert Golob.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, ki se mu bo šestletni mandat iztekel 8. januarja, je ta teden napovedal vnovično kandidaturo. To po naših neuradnih informacijah ni najbolj razveselilo enega od štirih zdajšnjih viceguvernerjev, mag. Milana Martina Cvikla, ki naj bi si prav tako želel položaj prvega moža naše centralne banke. Poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto člana Sveta Banke Slovenije-guvernerja, ki ga je podpisala predsednica države Nataša Pirc Musar, je bil sicer v Uradnem listu objavljen 26. julija in se izteče ta ponedeljek, 23. septembra, ob 15. uri.

Milan Cvikl | Avtor: Banka Slovenije Banka Slovenije
Po ločitvi še veliko odprtih front

Petinšestdesetletnega Cvikla smo poklicali, ali je med predlaganimi kandidati, za kar bi moral dati pisno soglasje. "Do zaključkov postopkov ne dajem komentarjev," nas je zavrnil, a to verjetno pove vse. Ko smo ga povprašali, če bi mu lahko pri potegovanju za laskavo funkcijo škodili morebitni kazenski in tudi sodni postopek, v katerih se je znašel po ločitvi od dolgoletne žene dr. Jerce Legan, je bil kratek: "Jaz sem ločen, ne vem, kaj bi to imelo s tem."

Cvikl in Leganova sta se po petnajstih letih zveze in trinajstih zakona dokončno razšla na pragu lanskega poletja. Nekdanji poslanec Socialnih demokratov, minister brez resorja, pristojen za evropske zadeve, generalni sekretar vlade Boruta Pahorja in član Evropskega računskega sodišča je bil zatem ovaden zaradi suma nasilja v družini. Kriminalisti so zadevo po uradni dolžnosti posredovali na ljubljansko tožilstvo in, kot nam je znano, še ni končana.

Ko smo se o teh očitkih takrat obrnili na Cvikla, nam je pisno odgovoril, da do družine ni bil nikdar psihično ali fizično nasilen, in zoper njega ne teče noben kazenski postopek, je pa tega sprožil zoper Leganovo, ki da mu namerno škoduje in se mu maščuje "tudi s pomočjo medijev".

Tožba zaradi intervjuja

Največja takšna "pomoč" je bil intervju za revijo Jana, v katerem je 47-letna antropologinja, publicistka in producentka odkrito spregovorila o svojem zakonu, in zato, ironično, prav na letošnji dan žena, 8. marca, sedla na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Nekdanji soprog, ki ga na predobravnavni narok ni bilo, ker je, kot je navedel v opravičilu, ravno prestal operacijo, jo zasebno toži zaradi opravljanja. Leganova je krivdo zavrnila, njen pooblaščenec, odvetnik Andrej Janežič pa bo na naslednjih obravnavah dokazoval, da sta bila bivša življenjska partnerja izpostavljeni javni osebnosti, ki sta se pogosto pojavljala v medijskih vsebinah, in zato ni posegala v Cviklovo oziroma njuno zasebnost.

Jerca Legan | Avtor: D. M. Jerca Legan D. M.
Zoper Leganovo naj bi Cvikl sprožil še nekaj postopkov, ob tem pa, kot smo neuradno izvedeli, od ločitve naprej navkljub sodnemu sporazumu naj ne bi plačeval preživnine in nadomestila za bivanje, ker se je z otrokoma odselila iz družinske hiše, za kar je ona morala sprožiti izvršbo, zadnja dva meseca pa sploh nič več, saj naj bi imel blokiran osebni račun. To ne bi bilo prvič, saj je Požareport že po njegovi prvi ločitvi objavil izpoved njegove hčere, ki naj bi morala preživnino iztožiti. O tem smo se pozanimali tudi pri njegovem delodajalcu. "Uvodoma pojasnjujemo, da v Banki Slovenije od zaposlenih tako v službenem kot zasebnem ravnanju pričakujemo visoko mero etičnosti in osebne integritete, k čemur zaposlene zavezuje tudi kodeks. Glede problematike, ki jo omenjate, pa pojasnjujemo, da so informacije v zvezi z računi, na katere delodajalec nakazuje plače zaposlenim, osebni podatki, ki jih mora delodajalec varovati kot zaupne. Zato vam zahtevanih informacij ne moremo posredovati. Glede vašega vprašanja o višini plače gospoda viceguvernerja Cvikla pa vas obveščamo, da se obrnite neposredno nanj, saj njegovega soglasja za posredovanje te informacije nismo prejeli," so nam sporočili.

Noče komentirati

Cvikl, ki sprva zasebnih zadev ni hotel komentirati, nas je sam poklical: "V zadnjem letu, kar imamo spor, prejemam 4500 evrov izplačane neto plače, od tega mi s tekočega računa trgajo 1200 evrov za preživnino in 1750 evrov za najemnino stanovanja."

O domnevnem neplačevanju preživnine v zadnjem času smo se obrnili tudi na Leganovo, ki se je odrekla komentarju, a hkrati ni ničesar zanikala.

Prav tako je nejasna usoda Vile Jere pod Ljubljanskim gradom, ki sta jo nekdanja zakonca v precej slabem stanju kupila od staršev razvpitega Arturja Šterna, ta še vedno polni rumene rubrike. Nad obnovo je bdela Leganova, vanjo sta oba veliko vlagala, toda iz luksuznega domovanja sta se v skladu z medsebojnim dogovorom oba izselila, čeprav so, kot smo izvedeli, njega še videvali tam.

Za vilo se je zanimal Robert Golob

Vila je bila ocenjena na štiri milijone evrov, za njen najem in kasneje nakup pa se je zanimal tudi predsednik vlade Robert Golob, vendar se, potem ko si jo je ogledal s partnerico Tino Gaber in sinom, premislil, ker da v njej čuti "preveč osebne bolečine". Ali je sedaj hiša prazna ali ne, ne vemo, smo pa v soseski slišali, da tam opažajo avto z britansko registracijo, šlo naj bi za najemnika. Kot je znano, je  najemnina za vilo sprva znašala 6.000 evrov mesečno, a jo je Cvikl spustil na 5.000.

Njegovi mesečni dohodki so torej precejšnji, saj naj bi ob plači na Banki Slovenije po naših informacijah prejemal še 4500 evrov evropske pokojnine in seveda najemnino za vilo, kadar jo oddaja. Kam gre ves denar in koliko res dobi Leganova s sinovoma, bo morda jasno po koncu vseh postopkov na sodiščih. Ali pa nikoli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 08:28 22.september 2024.

    Milan bo guverner banke Slovenije ,Jerca pa glavna kuharica na banki .

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:19 22.september 2024.

    Najbolj mi gredo na Kkkk. zarukanci, ki se imajo za svetovljane

  • atamama 08:01 22.september 2024.

    Hudiča, kaj ne premoremo sposobnih poštenih ljudi za vodenje? Kaj se mora ta ''politični jet-set'' ves čas samo rotirati?