Slovenija
2538 ogledov

Opoldne bo dva nekdaj pomembna direktorja doletela sodba

Matjaž Kovačič Janez Krušič Sterguljc
Na mariborskem sodišču bodo opoldne razglasili sodbo nekdanjemu prvemu možu Nove KBM Matjažu Kovačiču in nekdanjemu lastniku Dela Revij Mateju Raščanu.

Obtožena sta zlorabe položaja in pomoči pri tem dejanju v zvezi z domnevno spornimi posli z Raščanovo družbo Monera. Preko slednje naj bi poskrbeli za financiranje nakupa Dela Revij.

Specializirana državna tožilka Mojca Petan Žura je za Kovačiča zaradi dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja terjala enotno kazen štirih let in pol zapora, za Raščana pa zaradi dveh kaznivih dejanj pomoči pri zlorabi položaja štiri leta in dva meseca zapora. Ob tem je sodnemu senatu pod vodstvom Karmen Krajnc še predlagala, da Kovačič plača 34.000, Račan pa 24.000 evrov stranske denarne kazni.

V omenjenem primeru sicer sodijo še nekdanji članici uprave pred leti druge največje državne banke Manji Skernišak, ki pa je trenutno na daljši bolniški odsotnosti in jo je senat iz sojenja začasno izločil, tako da bo epilog kljub drugačnim pričakovanjem tako tožilstva kot obrambe dočakala ločeno od ostalih dveh.

Raščan je eno kazen že odsedel

Obramba je sicer prepričana, da tožilstvu ni v ničemer uspelo dokazati krivde njunih klientov, banka pa da tudi ni utrpela nobene škode, pač pa celo dobiček, zato pričakuje izrek oprostilne sodbe. Ob tem poudarjajo, da je bil Raščan zaradi poslov z družbo Delo Revije že pravnomočno obsojen na ljubljanskem sodišču in je kazen v celoti odsedel, zaradi česar mu ne bi smeli za isto zadevo soditi še enkrat.

A tožilstvo vztraja, da je Kovačič kot izkušen bančnik ravnal v škodo banke in da je s svojim vplivom dosegel, da je Nova KBM leta 2008 njegovemu prijatelju Raščanu odobrila kredit v višini 7,5 milijona evrov za financiranje nakupa dela delnic družbe Dela Revije, čeprav naj bi bila Monera kreditno nesposobna.

Enako nevestno naj bi ravnal pri sklenitvi kupoprodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revij, za katere tožilstvo sicer meni, da niso bile vredne nič.

O kazni eno leto in pol zapora še višje sodišče

Mariborsko sodišče je sicer Kovačiča in Raščana pred letom dni že obsodilo na zaporne kazni, in sicer v primeru preprodaje delnic elektro podjetij. Prvega je zaradi zlorabe položaja obsodilo na leto in pol zaporne kazni, drugega pa na leto in štiri mesece zapora, a sodba še ni pravnomočna. O pritožbi bodo višji sodniki odločali 25. septembra, na Okrožnem sodišču v Mariboru pa zoper Kovačiča in nekaj drugih nekoč vodilnih v Novi KBM teče še sojenje zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi zemljišči.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jakec42 08:44 20.september 2024.

    verjetno bosta oproščena!

  • Avatar Leon
    Leon 08:32 20.september 2024.

    Povej mi kdo so odvetniki in ti povem kolika bo kazen .